JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kan sol och vind i Kina konkurrera mot kol helt utan subventionerade kWh-priser? Det tror Kina. NEA (Chinese National Energy Administration) testar under två år en stimulansmodell där projekten gynnas på andra sätt.

Kinas allmänna energistrategi är att i förväg bestämma hur mycket energi som ska komma från olika källor och sedan försöka puffa marknaden dit med olika styrmedel.

I de nuvarande programmen ligger staten just nu efter i utbetalningarna av subventioner. I somras uppgick skulden till 16 miljarder dollar. Bromsarna slog till och inga fler stöd har beviljats sedan dess.

Nu sparkas stimulanspaketen igång igen, men enligt en ny modell som inte innehåller subventioner av kWh-priset.

Den senaste omgången subventioner har legat på 3–5 öre per kWh och det har funnits incitament i form av auktioner där bidragen gått till den som bett om minst subventioner. Men nu tror Kina att sol och el är moget att konkurrera i pris på egna ben. 

Den nya nollsubventionsmodellen ska testas under två år. Den innebär inte att staten helt tar bort sin stödjande hand. Dessutom passar NEA på att justera regler och ta initiativ som gynnar nollsubventionsprojekt:

• De garanteras köpare för sin elektricitet under 20 år

• De fyra statliga bankerna tar fram anpassade finansieringsprodukter

• Myndigheter begränsas i vilka markavgifter de får ta ut 

• Regionen får inte kräva att projektet köper varor eller tjänster lokalt (local content requirements, LCR).

• Lokala nätoperatören måste bygga kapacitet till installationen i tid. Det här är för att motverka att det byggs kraftverk vars fulla kapacitet inte omedelbart kan tas tillvara, vilket var ett problem under första halvåret 2017.

• Nollsubventionsprojekt får förtur att generera och leverera energi när det finns produktionsöverskott. Närmare bestämt erhålls denna förtur i form av en rättighet som går att köpa och sälja på en öppen marknad.

• Energi som leveras till lokala kunder får lägre transmissionsavgifter

• Också demonstrationsinstallationer av distribuerade kraftverk får lägre transmissionsavgifter genom att de bara behöver betala för vad de faktiskt använder

• Energin räknas inte in i energibesparingsmål. Regioner får därmed möjlighet att höja sin energiförbrukning över de gränser som staten sätter upp.

• En modell med elcertifikat kommer förmodligen att införas i år och nollsubventionsprojekt kommer att garanteras sådana certifikat

Det som kommer att hända, tror NEA, är att nya installationer från och med nu kommer att hamna där förutsättningarna är som allra bäst vad gäller resurser, byggkostnader, finansiering och efterfrågan. 

Enligt NEA:s beräkningar finns det flera sådana platser idag där pris för sol och vind ligger på så kallad grid parity med kol – det faktiska priset per kWh är ungefär detsamma om alla subventioner räknas bort.

Flera vindfarmer har redan antagits till nollsubventionsprogrammet.

KÄLLA: Greentechmedia, Reuters

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)