JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei: USA förbereder exportförbud och nytt åtal

Federala åklagare tänker inom en nära framtid åtala Huawei för industrispionage. Dessutom finns ett förslag om exportförbud för att hindra kinesisk vidareexport till USA-sanktionerade länder.

Huawei stal år 2014 teknik i Tappy, en liten industrirobot som T-Mobile använder för att testa smarttelefoner. Det anser federala åklagare i USA och kommer inom kort att väcka ett åtal mot Huawei för detta och andra fall av industrispionage. Det avslöjar Wall Street Journal, med hänvisning till källor med insyn. 

Tappy-fallet är egentligen redan prövat och en dom har redan fallit. Huawei dömdes sommaren 2017 i Seattle till ett skadestånd på 4,8 miljoner dollar för att ha smygfotograferat Tappy och försökt stjäla komponenter.

Bötesbeloppet var bara en hundradel av T-mobiles krav på en halv miljard dollar och enligt WSJ ska alltså fallet blåsas till liv igen. Huawei kommenterar att skadeståndet borde ha satt punkt för ärendet och påpekar att juryn frikände Huawei från flera av anklagelserna. 

Huawei och andra kinesiska telekomföretag ansätts just nu hårt av USA på flera fronter. 

Utöver Tappy och andra anklagelser om intrång på intellektuella rättigheter, är USA missnöjt med att Kina inte deltar i amerikanska sanktioner och följer amerikansk exportlagstiftning. 

ZTE accepterade i somras en bot på en miljard dollar för att ha exporterat till det USA-sanktionerade Iran.

Nu presenterar amerikanska lagstiftare ett förslag på totalförbud av export av amerikanska elektronikkomponenter till Huawei, ZTE och andra kinesiska telekomföretag, om de bryter mot amerikanska exportrestriktioner.

Senatorerna och kongressmännen bakom det nya exportförbudsförslaget är två republikaner och två demokrater (länk).  Utöver att hänvisa till risken för att amerikansk teknik exporteras vidare till USA-sanktionerade länder, refererar de till en annan front mot Huawei: bojkotten av dess telekomprodukter.

Med hänvisning till att Kina skulle kunna använda Huaweis produkter för spionage har USA:s regering förbjudit myndigheter att köpa telekomutrustning från Huawei och ZTE. 

Bokjotten har blivit aktuell inför den förestående 5G-uppgraderingen. Andra länder har uppmuntrats att följa efter vilket Japan, Australien och Nya Zealand gjort, medan bland annat Tyskland först kräver bevis. Också amerikanska företag kan komma att förbjudas att handla 5G från Huawei – Donald Trump utreder frågan.

En av republikanerna bakom förslaget om exportförbud, Tom Cotton, försvarar 5G-bojkotten.

– Huawei är i praktiken det kinesiska kommunistpartiets förlängda arm inom informationsinhämtning. Företagets grundare och vd har jobbat som ingenjör i Kinas armé, säger han.

Kinas utrikesminister Hua Chunying säger sig tro att  lagstiftarnas motiveringar bara är svepskäl, och att lagförslaget egentligen är en del i ett handelskrig. 

USA har kritiserat Kina för att subventionera egna företag och hindra amerikanska företag från att göra affärer i Kina. Hua Chunying ger samma anklagelse i retur.

– Det är uppenbart för hela världen att USA:s verkliga avsikt är att använda statsapparaten som verktyg för att på alla upptänkliga sätt blockera ut Kinas hitech-företag.

Kanada grep den 1 december Huaweis finanschef Meng Wanzhou. Också detta uppfattas av många som ytterligare en front i ett handelskrig mellan USA och Kina. USA hoppas få henne utelämnad och åtalad för att ha lurat myndigheter för att kunna kringgå exportrestriktioner. 

Kina svarade med att gripa tretton kanadensiska medborgare. Och i tisdags höjde Kina insatserna ännu mer genom att döma en kanadensisk man, Robert Schellenberg, till döden för narkotikabrott. 

Också Meng Wanzhous pappa har ingripit för att få hem sin dotter. Han heter Ren Zhengfei och är Huaweis vd och grundare och, som sagt, tidigare anställd i Kinas armé. Han prisade i tisdags USA:s president Donald Trump för dennes skattepolitik. 

Samtidigt  påpekade han att kinesiska potentiella investerare kan skrämmas bort från att besöka USA när ”vissa individer” – uppenbarligen syftandes på sin dotter – blir häktade.

Donald Trump har sagt sig vara villig att ingripa i fallet, om det kan hjälp USA få ett bättre handelsavtal med Kina.

Ren Zhengfei passade även på att adressera påståendet att Huawei skulle spionera för Kinas räkning. Han förnekade detta. Hans kanske starkaste argument är att ingen någonsin presenterat några bevis för att det skulle ha skett.

Kanske är sådana bevis på väg att komma till dagen i Polen, där en Huaweianställd i fredags greps för spioneri tillsammans med en tidigare anställd i en polsk säkerhetstjänst?

Den Huaweianställde fick omedelbart sparken och Huawei förnekar all inblandning. Också Polen säger idag att ärendet bara handlar om personen som greps och inte om Huawei. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)