JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Med höghastighetskameror och smarta textilier vässar den svenska alpina eliten sin skidteknik. Till denna säsong har digitaliseringen med hjälp av Mittuniversitetet nått ända ut i pisten.

Under hösten har Mittuniversitetet deltagit i ett forsknings- och utvecklingsprojekt kallat Internet of Sports. Därefter har den alpina eliten tagit hjälp av modern teknik för att förfina sin skidteknik. Det handlar om att kunna anpassa sin teknik och taktik efter olika banor, terräng och snöförhållanden

– Med hjälp av ett avancerat globalt navigationssatellitsystem, en smartphone, ett 3D rörelseanalyssystem och trycksulor har vi analyserat de aktivas slalomteknik, säger Matej Supej, professor i biomekanik, på Mittuniversitetet hemsida

Positioneringssystemet – med några centimeters mätnoggrannhet – ger detaljerade uppgifter om färdväg och hastighet under ett åk. Samtidigt registrerar sensorer krafter och tryckfördelning, medan accelerometrar, gyron och magnetometrar mäter acceleration, vinkelhastighet och orientering av olika kroppsdelar.

– De aktiva vill veta mer om var skillnaderna uppstår längs banan, var de vinner respektive förlorar tid och hur de kan förbättra sin prestation, säger Hans-Christer Holmberg, professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet och utvecklingschef vid Sveriges Olympiska Kommitté, och tillägger:

– Med det nya systemet kan vi koppla ihop parametrar som tid, hastighet, energiförluster till åkarnas teknik och taktik, vilket ger dem värdefull information som inte kan fås med mer traditionella mätmetoder eller med det ”blotta ögat”.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)