JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

För snart två år sedan annonserade kontraktstillverkaren Foxconn planer på en fabrik i USA som skulle skapa upp till 13 000 jobb. Nu ser fabriken som skulle tillverka LCD-skärmar till tv-apparater ut att bli ett teknikcenter med betydlig färre anställda.

När USA:s president Donald Trump den 27 juli tog åt sig äran för att kontraktstillverkaren Foxconn skulle bygga en storskalig fabrik i USA var glädjen stor i delstaten Wisconsin. Men det taiwanesiska företaget har en historia av att lova mer än vad som blir verklighet.

Det verkar gälla även för fabriken i Wisconsin som skulle kosta tio miljarder dollar fullt utbyggd. Nyhetsbyrån Reuters kunde igår avslöja att anläggningen blir ett teknikcenter. Istället för produktionspersonal kommer Foxconn att anställa ingenjörer och tekniker.

Dessutom handlar det om betydlig färre jobb än utlovat. Istället för 5 200 anställa i slutet av nästa år ser det ut att stanna vid cirka tusen personer. Hittills har företaget anställt 178 personer mot 260 som var utlovat.

Att det inte blir någon LCD-fabrik förklarar Foxconns Louis Woo för Reuters med att den inte skulle vara konkurrenskraftig. Det blir billigare att producera LCD-panelerna i Kina och Japan och göra monteringen i Mexiko.

Foxconn utlovades skattelättnader och andra subventioner till ett värde av fyra miljarder dollar av framförallt delstaten Wisconsin. Detta var dock villkorat av att det både skapas arbetstillfällen och att företaget investerade i anläggningen.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)