JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oljejätte köper hembatteritillverkare

Nederländska Shell köper tyska Sonnen för en okänd summa. Sonnen har varit den stora aktören inom hemmabatterier i Tyskland och expanderar just nu globalt. Shell har gjort en rad investeringar inom framtidens energimarknad.

Shell ska integrera Sonnens batterilagring med sina egna tjänster – det tog de i hand på redan i somras då Shell ledde en investeringsrunda som gav Sonnen 71 miljoner dollar. 

Köpesumman idag avslöjas inte. Sonnen har tidigare sammanlagt fått in 180 miljoner dollar i investeringar.

Batteriskåp är tidsmaskiner för energi – de flyttar den från när den skapas till när den behövs. Utöver att sälja enskilda batteripaket, organiserar Sonnen de installerade paketen till nätverk som bildar virtuella reservkraftstationer.

I USA har Sonnen regulatoriska svårigheter att organisera distribuerade batterilager, men Shell hoppas kunna sprida det konceptet globalt. Shell har också aktuella planer på att använda Sonnenteknik för snabbladdning av elbilar.

Sonnen har också en automationsprodukt, Ecolinx, som koordinerar hemmets förbrukare för att optimera energikonsumtionen.

Hemmabatterier är en liten marknad idag, men de kommer att fortsätta att sjunka i pris och växa i volym, enligt Shell.

– Det kommer att vara en massmarknadsprodukt inom betydligt kortare tid än 10 år, säger Shells chef för Energy Solutions, Brian Davis.

Det här är den senaste i en rad investeringar i förnybar energiproduktion från Shell, som  idag framställer sig som en ledande kraft i arbetet mot klimatförändringar. 

Företaget har en historia av motstånd mot CO2-minskningar, och möts av skepsis än idag vad gäller hur realistiska dess strategier är vad gäller att planera inför en värld som uppfyller Parisavtalet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)