JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Revisions- och konsultföretaget KPMG har släppt en ranking över vilka länder som kommit längst när det gäller självkörning. Nederländerna toppar precis som i fjol medan Sverige rankas femma.

Den här typen av listor är såklart subjektiva där resultatet beror på hur man viktar olika faktorer. För Nederländerna lyfter KPMG exempelvis fram samarbetet med grannländerna kring förarlösa transporter mellan Amsterdam och Antwerpen liksom Rotterdam och Ruhrområdet. Andra faktorer är den tillåtande lagstiftningen och ambitionen att utfärda körkort för självkörande fordon.

Tvåa blev Singapore, trea Norge och fyra USA.

För Sverige pekar KPMG på den två kilometer långa elvägen vid Arlanda, Einrides fältförsök i Jönköping, den förarlösa bussen i Barkarby liksom att Volvo fick klartecken för Drive me-projektet. Även det faktum att ny lagstiftning är på gång och att vi har förhållandevis gott om laddstolpar bidrar till att poängsumman landar på 22,48.

Som jämförelse fick Nederländerna 25,05 medan Kina inte skrapade ihop mer än 14,41 poäng trots till synes ambitiösa elektrifierings- och självkörningsprojekt.

Rapporten finns här (länk).

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)