JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fujitsu krymper högkänslig IR-kamera till åttondel

Fujitsu krymper storleken på högkänsliga infraröda kameror till en åttondel genom att trolla bort behovet av platskrävande kylning vid fotodetektorn. 

Kameran kan arbeta i en relativt hög temperatur  utan att känsligheten försämras. Normal arbetstemperatur för högkänslig IR är −178°C medan Fujitsu kan arbeta i −128°C.

En IR-detektor absorberar IR-ljus varav en del konverteras till elektricitet och en del blir termiskt brus. Fujitsu använder bland annat ett elektronuppsamlingslager som är mer motståndskraftigt mot termiskt brus och består av ett alternerande lager av indiumarsenid (InAs) och galliumantimonid (GaSb).

Fujitsu har en utmärkt mediaavdelning som skriver mer om teknikgenombrottet här (länk).

Med mindre kylning blir kameran i storlek som en normal handhållen kamera. En tillämpning som  öppnas är självkörande skepp. Flera kameror skulle tillsammans kunna täcka fartyget 360 grader runt.

Fujitsu har utvecklat artificiell intelligens för bildigenkänning och demonstrerat att kameran kan uppfylla de säkerhetskrav som ställs på en sikt på 11 kilometer dag som natt med en mycket låg felfrekvens i identifieringen av bojar och skepp. På närmare avstånd, upp til 5,5 km, var felfrekvensen i princip noll.

Målet är att den nya tekniken efter fälttester ska finnas på marknaden 2020.

Högkänsliga IR-kameror kan ta bilder på dubbelt så stora avstånd som vanliga IR-kameror. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)