JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Foxconns vd avvisar Microsofts royaltykrav

Kontraktstillverkaren Foxconn tycker att Microsoft ska vända sig till Foxconns kunder eller till Google för att få in licensavgifter för operativsystemet Android, som sitter i telefoner som Foxconn tillverkar. I fredags stämde Microsoft Foxconn för inte ha uppfyllt kraven i ett avtal som de tecknade år 2013.

I egenskap av att endast vara kontraktstillverkaren i sammanhanget, anser sig Foxconns vd Terry Gou inte ha kunna inkräkta på de patent som Microsofts stämning i Kalifornien grundar sig på, och därmed har Foxconn heller aldrig varit skyldig att betala några royalties.

Terry Gou tycker att Microsoft istället ska försöka få in pengar från de kunder som Foxconn tillverkar Androidmobilerna åt eller från Google som konstruerar den mjukvara Android som Microsoft anser inkräktar på patent.

Microsoft har gått till domstol för att kräva royaltybetalningar som Microsoft anser ha förfallit, med ränta, och för att tvinga Foxconn att uppfylla ytterligare punkter i ett avtal mellan dem som tecknades år 2013.

Men Foxconn kan inte göra patentintrång eftersom företaget inte säljer någon av de Android-baserade produkter som Microsoft hänvisar till, hävdar Terry Gou och menar att Microsoft försöker göra Foxconn till syndabock för något som företaget inte har att göra med.

Terry
Gou

– Det här handlar egentligen om en gammal tvist som pågått mellan Google och Microsoft i snart nio år, sade han på en presskonferens igår.

Terry Gou ifrågasätter Microsofts egentliga motiv bakom stämningen.

– Microsoft har hamnat på efterkälken i smartphone-eran, i och med framväxten av  Android. Därav denna dåliga strategi. Egentligen tycker jag synd om dem.

Microsoft stämmer formellt Foxconns dotterbolag FIH Mobile som är den som tillverkar mobilerna. Foxconns riktiga namn är Hon Hai. Foxconn är ett alias som Hon Hai använder på börsen.   


FOTO: Wikipediaanvändaren dilmarousseff

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)