JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångmiljonregn över vindenergi

År 2040 ska all energi i Sverige vara förnybar. För att nå dit uppskattar Energimyndigheten att vindkraften kan stå för 50 procent av elproduktionen. Nu avsätter myndigheten 84 miljoner kronor mellan 2022 och 2024 för forskning inom vindkraft.

– Omställningen till ett hållbart energisystem måste komma fortare. Förnybar el, i synnerhet vindkraften i Sverige, möjliggör omställningen i andra sektorer så som transporter, industrier och jordbruk, säger Linus Palmblad, på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Vindenergin är ett viktigt energislag om vi ska nå energiöverenskommelsens mål om 100 procent förnybar elproduktion fram till år 2040. Det går att läsa i en rapport som Energimyndigheten planerar att publicera i år. Där framgår att vindkraften kan stå för cirka hälften av elproduktionen i ett helt förnybart elsystem.

För att nå ett 100 procent förnybart elsystem finns det förstås utmaningar som behöver mötas längs vägen. Men också möjligheter att fånga. Inom vindkraftsområdet har Energimyndigheten pekat på fem delområden som kräver extra insatser och lösningar:

  • Utveckling och byggnation av resurseffektiv vindkraft som klarar svenska förhållanden, som kallt klimat, skogrik terräng och innanhav
  • Vindkraftens påverkan på samhället och miljön
  • Vindkraftens integration i elsystemet
  • Samverkan, kunskapsspridning och byggande av kompetens
  • Utveckling av näringslivet och skapande av lokal nytta från vindkraft och export av hållbara innovationer

Under våren kommer även en bredare utlysning, som också inkluderar sol och elnät. Förhoppningen är enligt Energimyndighetens att kunna få en bättre helhetssyn kring de gemensamma frågeställningar som respektive område har.

– I denna och kommande utlysningar hoppas vi se fler kvinnor som söker – vi vill inte missa värdefull kompetens. Vi vill också få in fler företagsdrivna projekt och gärna projekt där det sker ett samarbete mellan forskare och branschen, säger Susanne Karlsson, enhetschef på Energimyndigheten, i pressmeddelandet.

Bild: Mostphotos

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)