Efter framgångarna i USA tar branschorganisationen IPC sin jobbsatsning ”Workforce Champions” till Europa. Målet är att under fem år utbilda minst 500 000 personer så att de kan arbeta i elektronikindustrin.
– Den kroniska bristen på adekvat utbildade arbetare och förändringarna i kunskapskraven är några av de svåraste utmaningarna för elektronikindustrin i Europa och i världen. Mer än två tredjedelar av IPC:s företag uppger att bristen på utbildade personer begränsar deras möjligheter att växa, säger IPC:s vd John Mitchell i ett pressmeddelande.
Industrin påverkas också av att kraven på utbildning ökar i takt med att allt mer av produktionen automatiseras när robotarna tar över. Fortfarande är det dock människor som ska bestämma vilka uppgifter robotarna passar för, och programmera dem.
Dessutom är det högkonjunktur med låg arbetslöshet vilket innebär tuff konkurrens särskilt om yngre människor.
– Det är därför som IPC signifikant vill öka vår industris insatser för att attrahera yngre människor och ge dem den utbildning och praktik de behöver för att komma in och bli framgångsrika i branschen.
Organisationen har lagt fram sitt initiativ ”Workforce Champion” för EU-kommissionen, närmare bestämt för Inge Bernaerts som arbetar med arbetsmarknadsfrågor.
IPC satsar också ett antal miljoner dollar för att utöka sitt eget program för utbildning och certifiering av personal inom elektronikindustrin. En del av pengarna ska också gå till att öka teknikintresset på högstadiet och gymnasiet.
Organisationen har tagit hjälp av Oxford Economics för att titta på den europeiska elektronikindustrin. Enligt rapporten arbetar 2,4 miljoner människor i den europeiska elektronikindustrin. Det handlar om företag som har tillverkning som huvudsyssla, i huvudsak kontraktstillverkare och företag med egna fabriker.
2,4 miljoner utgör cirka åtta procent av de som sysslar med tillverkning i Europa och ligger fortfarande under nivån innan 2008, när finanskrisen bröt ut.
Tyskland är största EU-land med 813 000 anställda, följt av Frankrike, Italien, Storbritannien och Polen.
Alla känner säkert till att jobben flyttar österut. Från 2011 till 2018 växte arbetstillfällena i Östeuropa med 2,1 procent per år, vilket är mer än dubbelt mot Västeuropa.
Ser man till hela Europa kommer antalet anställda i elektronikindustrin att växa med 0,2 procent per år de kommande fem åren, spår Oxford Economics.
Tittar man istället på lönerna har anställda inom elektronikindustrin haft en bättre utveckling än andra branscher mätt från 2011. En förklaring är att jobben i elektronikindustrin kräver allt mer utbildning.