JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nöjd mässarrangör skruvar på formen

När Elektronik 2019 slog igen dörrarna i går i Göteborg hade 2 325 besökare hunnit titta förbi under två dagar. Trots att besökssiffran låg en bit under målet är mässarrangören Easyfairs mer än nöjd, men framåt ska frekvensen och formen på elektronikmässan utvärderas.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm för en mässa tidigare. Det var helt rätt bolag på plats och alla gillar mässhallen, säger Ester Fardell, projektledare för mässan, spontant på frågan vilken feedback hon möts av på mässgolvet.

Allt blev inte som planerat. När mässan gick av stapeln för två år sedan kom 2 773 besökare under två dagar.

Inför denna mässa var målet att höja siffran, men när väl årets besökare är sammanräknade stannade siffran på 2 325. Därmed är ett dropp på cirka 16 procent ett faktum.

Samtidigt är inte antalet besökare det allra viktigaste, utan kvaliteten på alla som samlades på mässgolvet – både besökare och utställare – påpekar Easyfairs.

I den nyöppnade Åbymässan invid Åbytravet delade två mässor – Elektronikmässan och Advanced Engineering – på ytan, likt senast. Av de 180 utställarna på plats, var 95 elektronikföretag.

Under planeringsstadiet var det tänkt att även en tredje mässa – Automotive Engineering – skulle ta form denna gång, men riktigt så blev det inte.

– Vi valde istället att presentera Automotive Engineering som ett fokusområde inom mässdelen Advanced Engineering. Det fungerade jättebra, förklarar Ester Fardell.

Här kunde den som var på plats träffa ett 10-tal företag inom fordonsbranschen, däribland Volvo och Veoneer.

– I närheten hade vi även en uppskattad startup-arena med fyra företag, varav tre kom genom MobilityXlab som Volvo satte oss i kontakt med.

När mässan nu stängt, blickar Easyfairs framåt.

Tydligt är att mässarrangörens mål är att närma sig den version av Advanced Engineering som företaget arrangerar i brittiska Birmingham. Till den mässan kommer årligen 10 000 besökare för att hälsa på cirka 650 utställare.

– Vi vill lära därifrån, så vi har beslutat att Advanced Engineering blir årlig. Den kommer att upprepas här i mars nästa år, och då planerar vi att krydda den med fokusområdet Advanced Electronics, berättar Ester Fardell.

Tanken är alltså att presentera Advanced Engineering vart annat år tillsammans med Elektronikmässan och vartannat år med fokusområdet Advanced Electronics. På sikt kommer sannolikt ett av de två koncepten att bli vinnande, vilket lär utvisa sig med tiden.

–  Ja, vi kommer att driva det som är bäst för branschen, både för utställare och besökare, konstaterar Ester Fardell.

Nästa år – den 25 till 26 mars – slår Advanced Engineering således upp dörrarna på Åbymässan, då med det nya fokusområdet Advanced Electronics, medan nästa elektronikmässa arrangeras med Advanced Engineering den 24 till 25 mars 2021.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus