JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 1 juni 2020 VECKA 23

En sensor som mäter smärta och doserar smärtstillande läkemedel utefter behov – det ska forskare vid Örebro universitet utveckla tillsammans med företaget Sensidose. Vinnova sponsrar projektet med 1,2 miljoner kronor.

– Vi ska studera möjligheten att i realtid mäta fysiologiska reaktioner på smärta och jämföra de resultaten med subjektiv upplevd smärta. Med hjälp av denna kunskap ska vi sedan utveckla en algoritm för att i framtiden individanpassa dosering av smärtstillande läkemedel, säger Mevludin Memedi, forskare på Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Tanken är att utveckla en behandling som tar hänsyn till den subjektiva upplevelsen av smärta, hur läkemedels effekter avtar och individens känslighet för ett visst läkemedel.

– Vi har tidigare genomfört liknande studier för individanpassade behandlingar av Parkinsons sjukdom och med vår kunskap i tillämpad artificiell intelligens är vi väl rustade för att ta oss an detta projekt, säger Gunnar Klein, professor i Informatik vid Örebro universitet.

I dag doseras opiater som heroin, morfin och kodein baserat på en genomsnittlig smärtnivå hos patienter, förväntad effekt och varaktighet. Det innebär att dosen behöver ökas successivt för att nå samma effekt som tidigare, något som enligt pressmeddelandet idag lett till en dramatisk ökning av missbruk vid behandling i hemmiljö.

Projektet är ett samarbete mellan läkemedelsföretaget Sensidose, Centre for Empirical Research on Information Systems (CERIS) vid Örebro universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det har tilldelats 1,2 miljoner kronor från Vinnovas utlysning Innovationsprojekt i företag.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)