JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft köper Thread X

Den klassiska OS-leverantören Express Logic och dess realtidsoperativsystem Thread X har fått en ny ägare – amerikanska mjukvarujätten Microsoft.

Liksom Amazon tog kontrollen över FreeRTOS, har nu även IoT-molnkonkurrenten Microsoft köpt på sig ett eget rtos (realtidsoperativsystem) nämligen Thread X.

Istället för att försöka introducera något eget rtos, väljer Microsoft att kliva in i ett företag som redan har en väletablerad position i inbyggnadsvärlden. Thread X existerar i minst 6,2 miljarder kopior i inbyggnadssystem från bluetoothkretsar och kameror till laserskrivare och rymdfarkoster.

Thread X är som ofta är fallet med operativsystem huvudsakligen en persons verk, i detta fall heter han Bill Lamie.

Windows äger redan inbyggnadsoperativsystem som Windows 10 IoT Core och Sphere OS, men de är inte realtidsoperativsystem som Thread X. 

Realtidsoperativsystem används för att bygga system som har beteenden som är förutsägbara tidsmässigt, som exempelvis har en definitiv reaktionstid eller utför sitt uppdrag inom en bestämd tidsrymd. 

Typiskt går enkelheten och deterministmen i ett rtos också hand i hand med ett litet fotavtryck. Thread X kan köras på styrkretsar med 64 kbyte flash och 4 kbyte RAM att jämföras med Microsofts eget inbyggnads-Linux Sphere OS som kräver 16 Mbyte flash, 4 Mbyte RAM och en fullstor approcessor. Microsofts opertivsystem IoT Core kräver hela 256 Mbyte RAM och 2 Gbyte flash.

Microsoft kommer också att vilja köra Thread X parallellt med Sphere OS på samma processor.

Thread X-komponenterna kommer att integreras med Microsofts molntjänst Azure, exempelvis kommer de att kunna rapportera, uppdateras och övervakas via Azure IoT Hub.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus