JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Så sent som år 2017 tillverkades 90 procent av världens servermoderkort i Kina. Idag är andelen under 50 procent. Strafftullar har gjort Kinatillverkning dyrare. Dessutom sägs kunder vara oroliga över spioneri efter nyhetsbyrån Bloombergs fantastiska historia i höstas om kinesiska spionchips.

Uppgifterna om marknadsandelar kommer från Digitimes Research.

I höstas publicerade nyhetsbyrån Bloomberg en rapport om spionkretsar i Kinatillverkade moderkort. Storyn lät orimlig i sak och inga bevis presenterades. Utpekade företag bestred snabbt uppgifterna och senare även säkerhetsmyndigheter som DHS. Dödsstöten kom när en av Bloombergs källor berättade att han kände igen storyn som ett hypotetiskt scenario han presenterat för Bloomberg.

Inget tyder med andra ord på något annat än att nyheten var falsk. Likväl fick historien serverbranschen att fundera över sina leveranskedjor och över cybersäkerhet. Bloombergs berättelse var orimlig, men kanske kunde liknande saker hända? Experterna spådde att det skulle komma att ske förändringar i leverantörskedjorna.

Nu tycks detta ha hänt, enligt tidningen Nikkei Asian Review, som pratat med en anonym chef på Supermicro, som är världens tredje största servertillverkare efter HP och Dell.

Chefen säger att han instruerat sina leverantörer att flytta ut sin produktion av moderkort ur Kina eftersom hans amerikanska kunder bekymrar sig över kinesiskt spioneri.

Ett av Supermicros sätt att fylla kravet är att öka sin egen tillverkning. Företaget investerar i fem nya anläggningar i sitt högkvarter i San Jose och satte i måndags spaden i marken för ett nytt komplex på 74 000 kvadratmeter i Taiwan för produktion, utveckling och service. 

Nämnda Supermicro var den som drabbades hårdast av Bloombergs artikel, även om kunderna enligt marknadschefen Kent Tibbils på Supermicros distributörspartner ASI snabbt ska lugnats när historien föll i bitar. 

Enligt Kent Tibbils, som intervjuats av tidningen Computer Seller News (CRN), var det ingen av Supermicros kunder som ställde in ordrar på grund av Bloombergs artikel. Möjligen kan de ha pausat dem ett tag.

Kent Tibbils känner heller inte igen att kunder av säkerhetsskäl skulle ha bett Supermicro flytta produktion från Kina. Däremot kan han tänka sig ett annat tungt vägande skäl: USA:s handelskrigstullar på Kina.

Enligt Kent Tibbils har tullarna höjt priset för flera av Supermicros kunder och han tror att det snarare kan vara  detta som nu börjat driva dem att be Supermicro att flytta därifrån.

Det finns en tidsfaktor – om handelskriget varit kortlivat hade det inte lönat sig att ställa om. Men det har dragit ut på tiden längre än väntat. 

Supermicros börskurs nästan halverades efter Bloombergs text i oktober. Efter en långsam klättring sedan dess,  nådde den tillbaka till sin gamla nivå i april. 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)