Mittuniversitetet och företaget Middec har utvecklat en radonsensor som gör det möjligt att snabbt sätta in åtgärder för att sanera radon. Sensorn är uppkopplad mot en webbsida och ger mätresultat omgående. Idag tar motsvarande mätning flera månader.
− Genom att utveckla den här sensorn bidrar vi till att processen kring radonsanering förkortas väsentligt, vilket i slutändan är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Vi har en mångårig samverkan med Middec och nu har vi tillsammans utvecklat en produkt som kan vara tillgänglig för vem som helst att använda, säger Mattias O´Nils, professor Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.
Radon finns naturligt i berggrunden och i byggnader som byggts med så kallad blå lättbetong.
Idag sker vanligen radonmätning med hjälp av radonpuckar som samlar in data under två-tre månader. Därefter skickas puckarna till laboratorium för analys.
Den nya radonsensorn väger inte mer än 250 gram och har yttermåtten 10x15 centimeter. Sensorn är hela tiden uppkopplad mot en webbsida och det går att precisionsmäta på små ytor och få omedelbara resultat i mobiltelefonen.
Den uppkopplade versionen av mätaren kommer att testas under hösten för att sedan förbättras till en kommersiell produkt hos Middec.