JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Svenskar avstår från elbil – av miljöskäl

 ”Batteritillverkning är inte hållbar för miljön” – det påståendet var 57 procent av deltagarna i en enkät från elbilsmässan Ecar Expo beredda att skriva under på, när de fick frågan vad som hindrade dem från att köpa en elbil idag.

Också högt pris och kort räckvidd kom långt upp på listan över skäl till att svenska bilister väljer att inte köpa elbil.

Gunnar Dackevall

– Men den senaste tidens larmrapporter om föroreningar och dåliga arbetsförhållanden vid utvinning av de mineraler som behövs till batteriframställning har definitivt påverkat köparnas beslut, säger Gunnar Dackevall, grundare av Ecar Expo.

Batteriernas livslängd är ett orosmoment för 47 procent av de tillfrågade.

Fem opinioner om elbilar

Vad hindrar dig från att köpa en ren elbil idag?

• ”Batteritillverkningen är inte hållbar” (57 procent håller med om påståendet).
• ”Livslängden på batterier är för kort” (47 procent).

Hur ser du på elbilar?

• ”Räckvidden är för kort” (47 procent).
• ”Tillgängligheten för laddning är för dålig” (60 procent).
• ”Priset på elbilar är för högt” (68 procent).

Analysföretaget Mejsel gav en enkät till 1503 svenska bilister i åldern 20–65 år, jämnt fördelade över kön och land, mellan den 7 och 14 september. 

Mejsel räknar upp påståenden och deltagaren får instämma  på en skala från ett till sju hur mycket hen instämmer. Nivåerna fem till sju räknas som att den svarande håller med.

– Batteriet är elbilens kärna och hållbarhetsfrågorna har självklart kommit i fokus, inte minst sedan det har blivit klart att Sverige kommer att bli en viktig spelare när det gäller tillverkning av batterier, säger Gunnar Dackevall.

Undersökningen genomfördes för tredje året av analysföretaget Mejsel på uppdrag av den nordiska elbilsmässan, Ecar Expo. 

Ecar Expo arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 29 november till 1 december och på Friends Arena i Stockholm den 7 till 9 februari nästa år.

Här kan konsumenten skaffa sig mer information, en överblick av marknaden och även få provköra och jämföra flera av dagens eldrivna fordon – och även elcyklar och -skotrar.

 


Artikelns ingress och faktaruta uppdaterades den 26 september klockan 13:40 med en närmare beskrivning av undersökningens genomförande och resultat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)