JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mutbrott kostar Ericsson 12 miljarder kronor

Ännu är beloppet inte fastställt för de mutanklagelser som Ericsson utretts för i USA sedan 2013 men företaget reserverar nu 12 miljarder kronor för böter och andra kostnader.

Amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet har utrett Ericsson sedan 2013 respektive 2015 gällande brott mot USA:s korruptionslagar mot brott utomlands. De misstänkta mutorna ska ha betalats ut i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam.

– Vi måste acceptera att bolaget har misslyckats tidigare och jag kan försäkra att vi arbetar hårt varje dag för att bygga ett starkare Ericsson, där etik och regelefterlevnad utgör hörnstenar i hur vi bedriver vår verksamhet, säger telekomjättens vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Enligt företaget har 65 anställda blivit föremål för disciplinära åtgärder. Och det handlar om uppsägningar eller något annat kan Ericsson på grund av pågående process inte uttala sig om.

Ericsson räknar med ett bötesbelopp på 10 miljarder kronor men avsätter ytterligare två miljarder för övriga kostnader. Kostnaden tas på resultatet i tredje kvartalet. Boten ser därmed ut att med råge överträffa Telias bot från 2017 på 7,7 miljarder kronor för mutbrotten i Uzbekistan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)