JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det spelar ingen roll om delarna kommer på ett löpande band eller plockas av en robot. Uppstartsföretaget Viospatia hinner avgöra om de håller måttet eller ska kasseras. Bolaget tar nu in 2,7 miljoner kronor i såddfinansiering.

Viospatia grundades år 2018 och använder teknik som utvecklats av Mikael Sjödahl på Luleå universitet. Det handlar om fotogrammetri där bilder från flera kameror omvandlas till tredimensionella mätpunkter på det avsynade föremålet, punkterna jämförs med fördefinierade värden.

Företaget säger sig vara snabbare än alla konkurrenter vilket innebär att hastigheten på produktionslinan kan vara upp till 1,0 m/s vilket ger en noggrannhet på 0,02 mm. Tiden för att göra en analys på en yta som är 50x50 cm är ungefär en sekund. Systemet är döpt till Viopro.

Det finns också en produkt kallad Vioflex för 3D-skanning av stationära föremål vilket ger en högre mätnoggrannhet på 0,01 mm och en upplösning på 0,05 mm.

Initialt siktar företaget på fordonsindustrin. Tillsammans med fem industriella partners genomförs just nu ett projekt för att utvärdera tekniken. Det handlar om Volvo Trucks, Volvo Car Group i Olofström, Scania Ferruform, IAC och Gestamp Hardtech i Luleå.

Det Visbybaserade företaget tar nu in 2,9 miljoner kronor varav Almi Invest står för 1,3 miljoner kronor.

– Tack vare investeringen kan vi nu ta fram en första kommersiell produkt och utöka personalstyrkan för att därefter bredda oss till fler branscher där kontroll och avläsning av detaljer är en stor del av tillverkningen som medtech, flyg- och försvarsindustrin, säger företags vd Michael Fergusson i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)