JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Giftigt batteriavfall deklarerades som ickefarligt

Återvinningsbolaget Urecycle har levererat batteriavfall felaktigt deklarerat som icke-farligt avfall till en återvinningsanläggning i Eskilstuna.

Tidigare i veckan berättade vi att hundratals ton batteriavfall från återvinningsbolaget Urecycle dumpats på en gård i Kumla (länk).

Urecycle har skyllt hanteringen på en underleverantör. Men dokument på Karlskoga kommun visar att Urecycle tidigare deklarerat batteriavfall som icke-farligt avfall, trots att det enligt kommunens bedömning uppenbarligen är att betrakta som giftigt avfall.

Expressen berättade om dumpningen i Kumla den 11 december och publicerade fotografier. En miljöinspektör i Eskilstuna tyckte säckarna såg bekanta ut. Det berättar tidningen Eskilstunakuriren (länk). Den 13 december gjorde miljökontoret därför ett oanmält besök på en återvinningsanläggning i Eskilstuna för att undersöka säckar som stått där länge.

Det var mycket riktigt batteriavfall från Urecycle. Flera av säckarna var trasiga och massan läckte ut.

Enligt miljökontoret i Eskilstuna levererades säckarna deklarerade som icke-farligt avfall. När miljökontoret tidigare besökt återvinningsanläggningen och frågat om den hanterat batteriavfall har det fått nej.

– Man kan verkligen diskutera vem som har gjort vad, men faktum är att de har fått in materialet från Urecycle som ett ickefarligt avfall, säger miljöinspektör David Aronsson till Eskilstuna-Kuriren.

Cirka 143 stycken säckar med en vikt på cirka ett ton vardera står idag på återvinningsanläggningen och väntar på att bli omhändertagna på ett säkert sätt.

Elektroniktidningen söker Pekka Väänänen, operativ chef på Urecycle, för att utröna varför det giftiga batteriavfallet var deklarerat som ickefarligt.

I tidningen Expressen lägger Pekka Väänänen skulden på en underleverantör.

– Vi har blivit väldigt besvikna på hur man hanterat återvinningsmaterialet. Detta är ett allvarligt kontraktsbrott.

Urecycle hanterar 70 procent av de batterier som lämnas in i de röda holkarna runtom i landet, på uppdrag av det svenska kommunsamarbetet El-kretsen.

Utöver i Kumla och Esklstuna har batteriavfallet från Urecycle hittats på en tomt i Örebro. Länsstyrelsen misstänker att avfallet kan finnas på fler platser i länet, och uppmanar kommunerna att vara uppmärksamma.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)