JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TSMC kan stoppas från att sälja till Huawei

USA ska i förväg godkänna alla kunder till produkter som utvecklats med hjälp av amerikansk teknik. Det är innebörden av ett förslag som USA:s regering just nu förbereder. Ett av syftena är att hindra TSMC från att tillverka kretsar åt den kinesiska elektronikjätten Huawei.

Uppgifterna kommer bland annat från  nyhetsbyråerna Bloomberg och Reuters, och från tidningen Wall Street Journal.

– De vill försäkra sig om att inga kretsar går till Huawei, så långt de kan påverka saken, säger en anonym källa till Reuters.

Taiwanesiska TSMC är världens ledande kontraktstillverkare av digitala halvledarkretsar. 

Idén är att skriva om den lag som kallas Foreign Direct Product Rule och reglerar försäljningen av produkter tillverkade med amerikansk teknik av ickeamerikanska företag. Om kretsproduktionsutrustningen är av amerikanskt ursprung, ska det krävas en licens från USA.

Idén kommer att diskuteras i möten denna vecka och nästa. Ett beslut väntas i slutet av månaden.

Den amerikanska militära myndigheten Pentagon har släppt invändningar som den tidigare ska ha haft mot idén, enligt tidningen Wall Street Journal.

Chipfabriker använder utrustning från amerikanska tillverkare som KLA, Lam Research och Applied Materials.

Huawei är sedan år 2012 världens största leverantör av telekomutrustning. Företagets omsättning blev drygt fem gånger större mellan 2009 och 2019. 

USA har under de senaste åren lagt flera hinder i vägen för Huaweis verksamhet, genom att anklaga Huawei för industrispionage och att utmåla Huaweis utrustning som en säkerhetsrisk i telekominfrastrukturen.

Ett av Kinas svar på USA:s kampanj mot Huawei och andra kinesiska bolag är att investera i oberoende. I höstas skapade landet en ny fond på 29 miljarder dollar för investeringar i halvledarteknik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)