JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 29 mars 2020 VECKA 13

Fler frekvensband, möjlighet för flera operatörer att dela på hårdvaran och fiberanslutning. Det är några av nyheterna i den senaste generationen av Ericsson Radio Dot.

Radio Dot presenterades hösten 2013 och såg ut som en förväxt brandvarnare. Den senaste versionen, Dot 4475, är nästan lika stor som en pizzakartong men med dubbla tjockleken. Den klarar tre frekvensband och har åtta antenner, så kallad 8T8R.

Radio Dot innehåller förutom antennerna även integrerade lågbrusförstärkare för mottagning, effektförstärkare för sändning liksom en AD- och DA-del. Anslutningen görs med vanlig Ethernetkabel (Cat 6a/7) som klarar datatrafiken och strömförsörjningen. Den nya generationen kan även anslutas med fiber och kan för första gången delas av flera operatörer.

Förutom den nya versionen av Radio Dot Ericsson släpper två nya IRU:er, IRU 1649 som även klarar fiber till Radio Dot, och IRU 8848 för nät med både 4G och 5G.

IRU:erna, eller Indoor Radio Unit, används för kopplingen mellan radiopuckar och basstation. De kan liknas vid en korskopplingsenhet i ett Ethernetnät. Varje IRU kan hantera upp till åtta radiopuckar eller andra antennenheter på avstånd upp till 200 meter med Ethernetkabel. Fiber ger längre avstånd.

Produkterna blir allmänt tillgängliga under andra halvåret men testades skarpt i operatören Swisscoms nät i Davos under Världsekonomiskt Forum i år.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)