JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lagom till den stundande industrimässan i Hannover släpps den tredje versionen av den tyska färdplanen mot det som kallas Industri 4.0. Betydelsen av standarder är en av de punkter som lyfts fram.

German Standardization Roadmap, Industrie 4.0, Version 3 har tagits fram av de tre branschorganisationerna Bitkom, VDMA och Zvew som är verksamma inom data, maskin respektive el och elektronik. Arbetet har gjorts tillsammans med standardiseringsorganisationerna DIN och VDE/DKE.

– Betydelsen av standarder är större än någonsin – de leder oss till framsteg och säkerhet, de främjar världshandeln och driver den ekonomiska tillväxten i många länder, skriver professor dr Dieter Wegener i förordet till skriften som förutom på engelska också finns på tyska och japanska.

Det är Svensk Elstandard, SEK, som tipsar om den nya utgåvan och samtidigt påpekar att mycket bygger på internationella standarder från IEC och ISO. Inte bara IEC 62443-serien för IT-säkerhet, utan också till exempel IEC 62541 (OPC-UA) för informationsutbyte och IEC 62832 för beskrivningar av den digitala fabriken (under arbete).

Bland de övriga standarderna som nämns, märks framförallt tvillingstandarderna IEC 61360 och ISO 13584-42 för att beskriva produkters egenskaper i maskinläsbar form.

Du kan ladda ner den engelskspråkiga versionen här (länk).

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus