JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Södras massatork övervakas av ABB:s smarta sensorer

De monteras på elmotorer och mäter vibrationer, temperatur, ljudnivå och magnetfält. 70 stycken smarta givare har nu installerats i Södras massafabrik i Mönsterås med målet att sänka underhållskostnaderna.

– Tanken att använda oss av trådlösa givare för tillståndskontroll (vibrationsövervakning) har vi haft ett tag men tekniken är relativt ny, så vi har hållit oss avvaktande för att se hur det utvecklas. Nu fick vi ett bra tillfälle och ett bra objekt att testa på, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker vid Södra Cell, i ett pressmeddelande.

Ett företag som ligger före i spåret är Pågen vars bageri i Malmö redan i fjol började använda ABB:s motorsensorer.

– I grunden är det samma sensorer som används hos Pågen [som används av Södra] men skillnaden är att ABB har fortsatt utveckla algoritmerna och visualiseringen av resultaten. Vidare har portföljen av sensorer breddats såväl som relaterade serviceerbjudanden såsom övervakning, energiutvärdering, cirkulär ekonomi et cetera, skriver Peter Isberg i ett email till Elektroniktidningen.

ABB Ability Smart Sensor lanserades på industrimässan i Hannover år 2016 och är tänk att ersätta de manuella inspektioner som görs av bland annat elmotorer med en kontinuerlig och uppkopplad övervakning. Förutom motorer fungerar de på bland annat pumpar och lager.

Sensorn mäter vibrationer i tre riktningar plus temperatur, magnetfält och ljudnivå. Utgående från dessa data går det att räkna ut bland annat det allmänna hälsotillståndet hos exempelvis en motor men också lagrens tillstånd, hur väl motorn är upplinjerad, om den är obalanserad eller om axeln är böjd. Man får också parametrar som drifttid, rotationshastighet plus antalet start och stopp.

Data levereras via Bluetooth.

Sensorn kan monteras även på andra motorer än de som kommer från ABB så länge de är av samma typer som företaget tillverkar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)