JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Styrelsen för Lunds universitet, LTH, har beslutat att gå vidare i processen att etablera ett nytt nanolabb. Om allt går enligt plan kan det bli klart runt 2025, och då ersätta det nuvarande renrummet som idag används av universitets forskare inom centret kallat NanoLund.

– Vårt existerande labb har blivit för litet och kan inte längre tillgodose den snabba utvecklingen, både när det gäller antalet användare och växande krav på prestanda, säger Luke Hankin, chef för labbet, i ett pressmeddelande och adderar:

– Det nya labbet kommer att bli helt avgörande för vår förmåga att ge förutsättningar för forskning och utveckling i absolut framkant.

En byggplats för labbet är redan identifierad och en detaljplan godkänd. Nu har LTH:s styrelse beslutat att gå vidare med labbet och ett första steg är att ge LU Byggnad i uppdrag att göra en marknadsundersökning för att därefter kunna göra en upphandling.

Tanken är att det nya labbet i framtiden ska ersätta dagens labb: LundNano Lab, som är ett renrum i Fysiska institutionens lokaler. Här arbetar över 150 personer med allt från lysdioder för energieffektiv vattenrengöring, nya energisnåla elektroniska komponenter, högeffektiva solceller till nya metoder för snabb och enkel diagnos av sjukdomar.

Det framtida labbet kommer att ligga i det universitetet kallar Science Village, som är en forskarby som håller på att etableras. Därmed hamnar det i omedelbar närhet till Max IV och på gångavstånd till ESS.

Bygget beräknas kosta cirka 300 miljoner kronor. Finansieringen är inte klar ännu.

– Fortfarande behöver styrelsen mer underlag och genom att man nu går vidare med upphandlingsprocessen kan vi få mer tillförlitliga ekonomiska förutsättningar, säger LTH:s rektor Viktor Öwall i pressmeddelandet.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)