JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En lastbilschaufför som fjärrstyr Einrides elektriska självkörande lastbil från ett kontrollrum – det kommer företaget att anställa denna månad i Sverige och under tredje kvartalet också i USA.

Det har blivit dags för svenska Einride att rekrytera sin första ”fjärrchaufför” – en helt ny typ av yrkeskategori, som företaget påpekar. Vi går in i en framtid där chaufför är ett yrke som går att utöva som distansarbete.

Idag styrs den självkörande lastbilen, Pod, av robotingenjörer tränade i lastbilskörning. Tvärtom ska det bli nu.

Robert Falck

– En kommersiellt skalbar lösning måste utgå från lastbilschaufförer tränade i fjärrstyrning av robotar, säger Einrides vd Robert Falck.

Einrides lastbil kallas ”självkörande” men ska faktiskt inte köra helt och hållet på egen hand. Även när fjärrchauffören inte håller i ratten, ansvarar hen för att övervaka självkörningen via monitorer, och vara beredd att gripa in.

Testchauffören rekryteras bland riktiga långtradarchaufförer. Under de kommade nio månaderna kommer hen att ge Einride värdefull återkoppling om denna helt nya yrkeskategori – vad ska hen egentligen göra på sitt jobb? Och vilka färdigheter är användbara?

Chauffören kommer att ges en utförlig utbildning i tekniken bakom systemet.

Att Einrides lastbil är elektrisk, självkörande och fjärrstyrd kommer enligt Einride att kunna sänka energi- och bränslekostnaderna för transport med upp till 70 procent, sänka driftskostnaden med upp till 60 procent, sänka koldioxidutsläppen med upp till 90 procent och fördubbla produktiviteten.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)