JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I höstas tecknade Järfällabolaget Midsummer ett avtal med det ryska statsägda Rusnano Group. Syftet är att gemensamt utveckla marknaden för kiselfria flexibla solceller i Ryssland och den Eurasiska unionen. Nu kom den första ryska orden på en produktionslina till ett värde på 35-50 miljoner kronor.

– Det är oerhört glädjande att äntligen få vara del av den ryska marknaden för takintegrerade solpaneler, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Det är en lina för produktion av tunnfilmssolceller som Rusnano lagt en första order på.

Midsummer har självt utvecklat systemet, kallat Duo. Det används för snabb, helautomatisk tillverkning av CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid) och är enligt det svenska företaget det mest spridda i sitt slag.

Produktionslinan tillverkas i Järfälla och ska därefter skeppas till en fabrik i Saransk, cirka 630 kilometer öster om Moskva. Fabriken – som kommer att drivas av Nanotechnology and Nanomaterials Center of the Republic of Mordovia – riktar in sig på integrerade solcellstak för kommersiella byggnader.

– Vi marknadsför takmaterial med integrerade solceller och Midsummers teknik passar perfekt för detta, säger Dmitry Krakhin, vd på Solartek, som ingår i Rusnano Group, i pressmeddelandet.

Avtalet går i linje med Rysslands mål att öka användningen av förnybara energislag.

Planen är att statsägda Rusnano ska använda den svenska tekniken för produktion och utveckling av lätta och flexibla solpaneler i Ryssland och i andra länder inom Eurasian Economic Union – där ingår Ryssland, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan.

– Vi ser också fram emot att kunna köpa slutprodukter för den europeiska marknaden där efterfrågan är större än Midsummers nuvarande produktionskapacitet, adderar Sven Lindström.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)