JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafen blir glidmedel i säkringar

EU-spetsprojektet Circuitbreakers ska ta fram kommersiella grafenbaserade kompositer till säkringar.

Säkringar som är självsmörjande och dessutom klarar ett större spann av temperaturskiftningar än dagens produkter – det ska bli resultatet av Circuitbreakers, ett av elva utvalda spjutspetsprojekt inom EU:s projekt Graphene Flagship.

Lågspänningssäkringar av dagens typ innehåller ett smörjmedel som inte bara är temperaturkänsligt utan dessutom med tiden stelnar och torkar. Det krävs regelbunden kostsam service för att inte metall till slut ska nöta mot metall och skapa en säkerhetsrisk. 

Grafen har  självsmörjande egenskaper och ABB har nyligen visat att grafen-metallkompositbeläggningar kan förbättra glidet i metallkontakter.  Projektet Circuitbreakers ska med de resultaten som utgångspunkt utveckla en fullt funktionell och testad säkringsprototyp som därefter ska kunna tillämplas industriellt inom tre år.

Projektet vänder sig till professor Vincenzo Palermo och doktor Jinhua Sun från Institutionen för industri- och materialvetenskap vid Chalmers tekniska högskola, för nya lösningar för bearbetning av grafen och tillverkning av prototyper. Deras forskningsgrupp har mer än tio års erfarenhet av grafen- och grafenbaserade kompositer.

Chalmers tekniska högskola kommer som huvudpartner att få 481 000 euro för Circuitbreakers. Industriella partners i övrigt är italienska Nanesa och svenska Graphmatech.

Projektet startar denna månad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)