JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Risc-V på Polarfire och datorseende på Myriad

Embedded World 2020: Tyska konsulten Aries visade upp egna datormoduler– sin första för datorseende och sin första baserad på hårda Risc-V-kärnor.

Aries läste om Risc-V i nyheterna och testar nu att släppa en FPGA-modul med Risc-V-kärnor.

– Vi såg information på Internet och noterade att det gång på gång poppade upp nyheter om Risc-V, så vi blev intresserade, berättar Andreas Widder, verksamhetschef på tyska Aries.

Modulen heter M100PFS och baseras på Microchips FPGA-familj PolarFire. Den har två integrerade hårda 64-bitars Risc-V-cpu:er, en enkärnig och en fyrkärnig – båda signerade Si Five. Under tredje kvartalet ska de första exemplaren av Aries modul finnas färdiga för leverans.

Aries har tidigare arbetat mycket med mjuka Nios-kärnor men ser mer och mer av Risc-V också som mjuk kärna.

– En fördel med Risc-V är att kunden blir mer flexibel eftersom dem är plattformsoberende.

På mässan presenterade Aries även en kommande nyhet – C-vision – ett stereokamerasystem för industriellt datorseende. På baskortet finns en Cyclone V SoC-FPGA med en hård Cortex A9-dubbelkärna. AI:n hanterar du via miniPCIe-kort med Intels uppköpta processor Movidius Myriad X. Här finns också anslutningar för sjutums TFT-skärm, stereokameran – två Basler Dart-kameror – och en HDMI-moni­tor.

Varför valde ni just Myriad X bland de myriader av AI-­processor som finns därute?

– Det är inte så lätt att döma mellan dem vilken som är bäst. Men Myriad stöder Arm som finns på FPGA:n, och både Myriad och FPGA:n kommer från Intel.

Än har inte Aries byggt en färdig systemlösning på sitt C vision-paket, men det kanske kommer ett, om en kund efterfrågar det. Monterbesökarna har mest frågat efter pris och leveransdatum på C vision-komponentena.

Aries är en av många små tyska konsulter på mässan. Företaget grundades år 2000, med tio anställda i Fürstenfeldbruck och en portfölj av något dussin moduler med Armprocessorer och FPGA:er i en portfölj, i olika versioner.

Kunder finns bland annat i Danmark, Australien, Nederländerna och Frankrike. En del köper bara hårdvaran, inklusive mjukvara för bland annat Linux och FreeRTOS. Andra ber om utvecklingshjälp från Aries.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)