JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Risc-V på Polarfire och datorseende på Myriad

Embedded World 2020: Tyska konsulten Aries visade upp egna datormoduler– sin första för datorseende och sin första baserad på hårda Risc-V-kärnor.

Aries läste om Risc-V i nyheterna och testar nu att släppa en FPGA-modul med Risc-V-kärnor.

– Vi såg information på Internet och noterade att det gång på gång poppade upp nyheter om Risc-V, så vi blev intresserade, berättar Andreas Widder, verksamhetschef på tyska Aries.

Modulen heter M100PFS och baseras på Microchips FPGA-familj PolarFire. Den har två integrerade hårda 64-bitars Risc-V-cpu:er, en enkärnig och en fyrkärnig – båda signerade Si Five. Under tredje kvartalet ska de första exemplaren av Aries modul finnas färdiga för leverans.

Aries har tidigare arbetat mycket med mjuka Nios-kärnor men ser mer och mer av Risc-V också som mjuk kärna.

– En fördel med Risc-V är att kunden blir mer flexibel eftersom dem är plattformsoberende.

På mässan presenterade Aries även en kommande nyhet – C-vision – ett stereokamerasystem för industriellt datorseende. På baskortet finns en Cyclone V SoC-FPGA med en hård Cortex A9-dubbelkärna. AI:n hanterar du via miniPCIe-kort med Intels uppköpta processor Movidius Myriad X. Här finns också anslutningar för sjutums TFT-skärm, stereokameran – två Basler Dart-kameror – och en HDMI-moni­tor.

Varför valde ni just Myriad X bland de myriader av AI-­processor som finns därute?

– Det är inte så lätt att döma mellan dem vilken som är bäst. Men Myriad stöder Arm som finns på FPGA:n, och både Myriad och FPGA:n kommer från Intel.

Än har inte Aries byggt en färdig systemlösning på sitt C vision-paket, men det kanske kommer ett, om en kund efterfrågar det. Monterbesökarna har mest frågat efter pris och leveransdatum på C vision-komponentena.

Aries är en av många små tyska konsulter på mässan. Företaget grundades år 2000, med tio anställda i Fürstenfeldbruck och en portfölj av något dussin moduler med Armprocessorer och FPGA:er i en portfölj, i olika versioner.

Kunder finns bland annat i Danmark, Australien, Nederländerna och Frankrike. En del köper bara hårdvaran, inklusive mjukvara för bland annat Linux och FreeRTOS. Andra ber om utvecklingshjälp från Aries.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)