JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.


Sedan den 30 mars har 77 mobilmaster i Storbritannien utsatts för mordbränder och 180 hot och övergrepp på telearbetare har anmälts. Attacker har även rapporterats från Cypern, Belgien, Nederländerna och Kanada.

När 5G introducerades i Wuhan i höstas föll människor avsvimmade till marken eftersom 5G absorberar syre ur luften – så låter en av de berättelser som delas i olika Internetkanaler och som kopplar samman 5G och corona i olika konspirationsteorier. 

En belgisk allmänläkare lanserade en av de första teorierna som kopplade samman 5G och corona.

En av de första att koppla samman corona och 5G var en allmänläkare i en intervju i en belgisk lokaltidning den 22 januari. Idéer av olika slag har bland annat spritts av amerikanska kändisar som John Cusack, M.I.A och Woody Harrelson.

Youtube och Facebook har som policy att tvätta bort påståenden om kopplingar mellan 5G-teknik och corona, men de är svåra att stoppa. Under en vecka publicerades 54 000 inlägg om teorierna på Facebook och fick två miljoner interaktioner. 

Storbritannien finns bland de länder som drabbats hårdast av föreställningarna.


Brandattackerna på teleutrustning startade tidigt  i april.

Inte bara basstationer blir attackerade. Här öppnade någon en gatlucka, hällde i bensin, tände på och förstörde bland annat kablage. Platsen i Glasgow videobevakas efter reparationerna.

Telekomarbetare blir avbrutna i sitt arbete av människor som vill förklara teorierna för dem. Installatörer och reparatörer blir trakasserade, mordhotade eller hotade med stryk. Kring en arbetare bildades en folksamling på 15 personer som kallade honom mördare. Personal blir filmad och får saker kastade på sig.

En arbetare på telekombolaget Openreach blev spottad i ansiktet. Bilister har styrt mot personal, och väjt undan i sista stund. Andra har låtsas skjuta personal med pekfingret.

En installatör blev knivskuren i Kilburn den 6 april, men där finns ingen etablerad koppling till coronateorierna. Han är utskriven från sjukhuset.

Hittills har 77 mobilmaster och annan telekomutrustning i Storbritannien blivit utsatta för framgångsrika brandattacker. Ytterligare ett antal attacker har misslyckats.

Också i Belgien, Nederländerna, Kanada och på Cypern har telekomutrustning blivit bränd.

Här är en övervakningsfilm från en attack i Belgien i april:

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus