Svenska Bright Day Graphene är först i världen att tillverka grafen ur biomassa med en uppskalingsbar metod. Materialet är miljövänligt, och har bättre ström- och värmeledande egenskaper än masstillverkat grafen som går att köpa. Handelshuset Ekman Group har just gått in som delägare – investeringen ska användas för att bygga en pilotlina, anställa och knyta till sig minst fem företag som under hösten vill testa materialet i framförallt energi- och elektroniktillämpningar.
Malin Alpsten |
– Vi ska massproducera grafen i genomskinliga flagor. Det är unikt. Går du på en grafenmässa och tittar så ser du grå-svart pulver i burkar. Det är det som framförallt säljs som grafen idag, säger Malin Alpsten, vd på företaget.
Ursprungligen kommer idéen från Anna Carlsson, företagets teknikchef. Redan som barn funderade hon på hur man kan bli av med oljan på sikt.
– Då kom bränsleceller som lösningen för mig, men det var inte så bra som jag tänkt, säger Anna Carlsson och förtydligar:
Anna Carlsson |
– Materialen som man använder för att göra själva bränslecellen är inte trevliga. Samma sak gäller litium-jon-batterier, som förutsätter att man bryter kobolt, litium och annat.
Innan Anna Carlsson träffade Malin Alpsten – de två grundade Bright Day Graphene år 2017 – ägnade hon flera år åt energilagring och bränsleceller. Först genom en doktorsexamen från det tyska forskningsinstitutet Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg i Ulm, därefter en postdock och en tjänst på ett bränslecellsföretag.
– Innan jag återvände till Sverige jobbade jag med ett material som jag då tänkte borde kunna göras av lignin. Jag insåg också att om man vill jobba med miljövänliga material i Sverige så borde vinkeln vara att ta vara på överskottet från skogsindustrin.
– När vi träffades var vi inne på att göra energilagring. Sen har vi backat ett steg i värdekedjan för att fokusera på materialet, inflikar Malin Alpsten.
Bright Day Graphene har utvecklat en process som ger grafen ur uppvärmd biomassa. Resultatet är ett böjligt och genomskinligt material. En patentansökan är inlämnad.
– Sättet vi tar fram grafen skiljer sig väsentligt från hur man gör grafen från grafit, säger Malin Alpsten.
Företaget kallar materialet för Green-Graphene. En flaga är upp till en kvadratmillimeter, vilket är klart större än grafen som kommer ur grafit. Flagan är också tunnare.
Teoretiskt är grafen ett lager kolatomer som leder ström utan motstånd. Praktiskt är grafen uppbyggt av flera kolatomlager. Ju fler, desto sämre elektriska egenskaper.
– När vi mäter på vårt material kan vi se att vi har grafen med färre än tio kolatomlager. Jag kan inte säga exakt hur många det är, men jag skulle säga under fem, säger Anna Carlsson.
Samtidigt är storleken intressant eftersom varje övergång mellan olika flagor skapar ett motstånd. Större flagor leder således ström bättre än små.
Idag ingår Bright Day Graphene i Stings inkubatorverksamhet. Företaget använder ett labb i Electrum, i Kista utanför Stockholm, och tills nu har produktionen skett i liten skala med avbrott däremellan.
Den färska investeringen från Ekman Group skapar nya förutsättningar. Med pengarna ska företaget bygga en produktionslina som kan köras kontinuerligt. Den första utrustningen till den blivande produktionslinan är beställd.
– Målet är att vi ska kunna tillverka så mycket att vi till hösten kan sälja materialet till minst fem R&D-kunder som kan börja testa och utveckla med vårt grafen, säger Malin Alpsten.
I första hand är Bright Day Graphene intresserat av att komma i kontakt med företag – potentiella kunder – som vill testa materialets egenskaper i tillämpningar med sikte på energilagring och elektronik.
– Kondensatorer som används för energilagring är ett exempel på ett väldigt intressant område för grafen. För ju mer du renodlar grafen, desto närmare kommer du det teoretiska max för en superkondensator, förklarar Anna Carlsson.
En kondensator lagrar laddning elektrostatiskt. Inga kemiska reaktioner ingår som i ett batteri. Så fort du har en kemisk reaktion har du bireaktioner – det är dessa som gör att batteriet åldras.
– Om du utvecklar superkondensator av väldigt ren grafen kan du nå en energidensitet som är runt en tredjedel av ett litiumjonbatteri men du kan ladda på några sekunder och du klarar miljoner laddningscykler, säger Anna Carlsson, och adderar:
– En sådan superkondensator skulle kunna användas av en elbuss som snabbladdas vid varje station.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
I skrivande stund har Bright Day Graphene kontakt med en handfull företag. Här ingår både de som arbetar med energi och elektronik, och de som använder grafen som materialförstärkning men som är intresserade av att gå över till ett miljövänligt grafen.
Samtidigt är företaget öppet för ytterligare förslag – så har du som läsare idéer, hör av dig.
Likaså står tillväxt på företagets agenda. Den färska investeringen ger utrymme för i första hand två anställningar: dels en person som håller processen igång när den är klar, dels en teknisk projektledare.
– Vi söker en projektledare som kan vara med och planera nästa process, men också jobba nära våra kunder. Någon som har erfarenhet av annat än energilagring, så att vi har lättare att få in och hantera andra applikationer.
Foto: Annika af Klercker