JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Göteborgsföretaget Insplorion får drygt 1,9 miljoner kronor från Vinnova för att fortsätta utveckla sensorer som i realtid mäter laddningen hos battericeller. För att komma vidare i utvecklingsarbetet har ett konsortium med nödvändig expertis bildats.

Insplorion har en egenutvecklad batterisensorteknik kallad NPS (nanoplasmonic sensing) – med rötter i Chalmers. Sensorn mäter laddningen hos ett batteris celler i realtid.

Nu har företaget fått ytterligare statligt bidrag för att vidareutveckla sin batterisensor. Det är Vinnova som stöttar projektet "A multiplex nanoplasmonic battery sensor for improved battery management" med 1 908 800 kronor. Projektet är en fortsättning på ett nyligen avslutat projektet med Rise inom programmet Smartare Elektroniksystem.

Målet med utvecklingsprojekten är att minimera kostnader och lösa säkerhetsfrågor, så att litiumjonbatterier kan användas brett. Det kräver batterihanteringssystem som ger batteristatus på cellnivå. I det aktuella projektet ska Insplorion vidareutveckla sin cellinterna fiberoptiska sensorteknik genom att förbättra multi-sensormätningen och fiberns skyddande beläggningar.

För att uppnå detta har ett konsortium bildats. I det ingår en NPS-expert, en fiberoptisk komponentspecialist och en expert på tunna skyddande polymerbeläggningar. De är från Insplorion, Rise respektive Mittuniversitetet.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)