JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya miljoner till sensorteknik

Göteborgsföretaget Insplorion får drygt 1,9 miljoner kronor från Vinnova för att fortsätta utveckla sensorer som i realtid mäter laddningen hos battericeller. För att komma vidare i utvecklingsarbetet har ett konsortium med nödvändig expertis bildats.

Insplorion har en egenutvecklad batterisensorteknik kallad NPS (nanoplasmonic sensing) – med rötter i Chalmers. Sensorn mäter laddningen hos ett batteris celler i realtid.

Nu har företaget fått ytterligare statligt bidrag för att vidareutveckla sin batterisensor. Det är Vinnova som stöttar projektet "A multiplex nanoplasmonic battery sensor for improved battery management" med 1 908 800 kronor. Projektet är en fortsättning på ett nyligen avslutat projektet med Rise inom programmet Smartare Elektroniksystem.

Målet med utvecklingsprojekten är att minimera kostnader och lösa säkerhetsfrågor, så att litiumjonbatterier kan användas brett. Det kräver batterihanteringssystem som ger batteristatus på cellnivå. I det aktuella projektet ska Insplorion vidareutveckla sin cellinterna fiberoptiska sensorteknik genom att förbättra multi-sensormätningen och fiberns skyddande beläggningar.

För att uppnå detta har ett konsortium bildats. I det ingår en NPS-expert, en fiberoptisk komponentspecialist och en expert på tunna skyddande polymerbeläggningar. De är från Insplorion, Rise respektive Mittuniversitetet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)