JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Huawei bygger egen fab

Asiatiska media rapporterar att Huawei håller på att färdigställa en egen halvledarfabrik. Den får en 45 nm-process och ska komma igång mot slutet av året.

Projektet kallas enligt medieuppgifterna för ”Tashan” vilken betyder modig eller djärv. Källan är en anonym uppgiftslämnare på det sociala nätverket Weibo.

Det amerikanska handelsdepartementet har i princip skurit av Huaweis försörjningskedja när det gäller halvledarkomponenter. De amerikanska besluten omfattade först inhemska halvledarbolag men har utökats till foundryn som TSMC och nu senast även icke-amerikanska halvledarbolag. Att USA har möjlighet att göra så beror på att EDA-verktyg och mycket produktionsutrustning innehåller amerikansk teknik.

Men att bygga en fabrik för 45 nm räcker inte långt för att kringgå embargot. Dagens ledande processer ligger på 5 nm.

Uppgifterna om Huweis påstådda fabrik är mycket knapphändiga. Det framgår inte om den utrustas med begagnad produktionsutrustning som köpts in före embargot eller om den är bestyckad med kinesiska maskiner. Dock ska litografidelen komma från Shanghai Microelectronics. Företaget har maskiner för 45 nm och uppges ta steget till 28 nm nästa år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)