JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik och IoT är inslag i innovationspris

Nu har Stockholms län satt ner foten och utsett regionens bidrag till årets Skapa-pris och Skapa-talang för unga innovatörer. Elektronik, kommunikation och mjukvara är ingredienser i de flesta vinnarbidrag.

– Förra året slog vi rekord i antal sökande och i år slog vi nytt rekord igen! Det har varit oerhört många bra och välutvecklade uppfinningar till årets SKAPA Innovationspris, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park och ansvarig för juryn i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Stockholms län är ett av tre som får skicka två bidrag i varje kategori till riksfinalen som går av stapeln på Stockholmsmässan den 12 november i år. De andra två är Skåne och Västra Götaland. Det ger som mest 24 bidrag i varje kategori i riksfinalen.

De färska vinnarna av Skapa-priset i Stockholms län är:

  • Kyuko Jansson, Innovation partners, vars lösning, Noui, mäter vätskan i urinblåsan och larmar vid behov. Lösningen består av en elektronisk konstruktion i kombination med mjukvara, och den ger människor med inkontinensproblem möjlighet att leva ett relativt bekymmersfritt liv.
  • Wilhelm Bäckström, Hud, har utvecklat en diskhandske i tre lager som håller händerna rena och torra utan risk för uttorkning och eksem.

Vinnarna av Skapa-talang för unga innovatörer i Stockholms län är:

  • Linfan Zhang, Norrsidan Innovation, har utvecklat en IoT-lösning som mäter innehållet i alla typer av soptunnor. Detta gör att tunnorna töms när det behövs, vilket sparar miljö och kostnad.
  • Dora Palafi, ImagiLabs, som intresserar tonårstjejer till programmering.

Stiftelsen Skapa har delat ut pris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel i mer än 30 år. Syftet är att uppmuntra idérika människor så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster.

Vinnaren av Skapa-priset får 500 000 kronor, medan vinnaren av Skapa-talang får på 250 000 kronor. Vinnova står bakom det senare priset som i år vänder sig till idérika individer födda mellan 1990 och 2000. Båda priserna kan delas på högst tre personer. Till detta kommer även att 24 länsfinalisterna får 10 000 kronor vardera.

Bakom Stiftelsen Skapa står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)