JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk lidar går i produktion

Efter en stor order från kinesiska GWM (Great Wall Motor) har tyska Ibeo tryckt på startknappen för volymproduktion av en lidar för oövervakad självkörning på motorväg.

Lidarn heter Ibeonext (ibeoNEXT). Den tillverkas i Plouzané nära Brest i Frankrike av ZF Friedrichshafen, som är en av Ibeos ägare.  VCEL-laserkällorna är utvecklade i samarbete med österrikiska AMS.

De första exemplaren ska levereras i oktober. GWM har tecknat en rekordstor order, enligt Ibeo, men är inte den enda kunden.

Ibeonext ser räcken, barriärer, vägmarkeringar, fordon, cyklister och fotgängare och noterar var de befinner sig och hur de rör sig. Den mäter en miljon avstånd per sekund och finns i flera varianter med olika synfält.

Den saknar rörliga delar och genererar inte bara ett 3D-punktmoln från avståndsmätningarna, utan dessutom en svartvit bild. 

Lasermätningstekniken kallas sequential flashing. Lidarn innehåller en VCSEL-transceiver med 10 240 lasrar och en SPAD-mottagare på lika många punkter. De är ordnade i 80 rader och 128 kolumner. Allt ryms på en yta av 40 x 70 mm – mindre än ett kreditkort.

GWM tecknade ett letter-of-intent om ordern med Ibeo redan i höstas och GWM:s dotterbolag Haomo har redan inlett utvecklingen av SAE3-funktionen Highway Pilot för årsmodell 2022 av GWM:s stadsjeep Way. Highway Pilot betyder att bilen kan styra självständigt på utvalda motorvägssträckor, och låta föraren ägna sin uppmärksamhet åt annat.

LiangDao Intelligence ska testa och utvärdera lösningen.

Två modeller

Ibeos produktsida räknar upp två modeller av hybridsensorn Ibeonext, som levererar både ett 3D-punktmoln och en svartvit bild av omgivningen. 

Ibeonext Corner har en räckvidd på 300 meter och ett synfält på 11,2° x  60°. Två stycken framåtriktade Corner i varsitt hörn borde räcka för att implementera en Highway Pilotfunktion, tror Ibeo.

 

Ibeonext Generic kan utrustas med fyra olika linser för olika täckningsvinklar: 11,2°, 32°, 60° eller 120°.  Det finns också mjukvara för att fusionera flera lidarer pekandes åt olika håll till en 360-gradersvy.  Räckvidden är 260 meter.

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)