JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den 17 augusti skärpte det amerikanska handelsdepartementet reglerna för export av halvledare till Kina. Beslutet påverkar även europeiska företag vilket oroar branschorganisationen ESIA, European Semiconductor Industry Association.

I praktiken försöker Trumpadministartionen strypa Huawei och andra kinesiska företag som är helt beroende av importerade halvledarkretsar. Den inhemska produktionen är fortfarande liten och ligger många generationer efter, den kan därför inte kompensera bortfallet.

Men beslutet påverkar inte bara amerikanska företag, som tappar en stor marknad. I och med att amerikanska EDA-verktyg och amerikansk utrustning används för i princip all halvledarproduktion påverkas även europeiska företag hårt.

ESIA skriver i ett pressmeddelande att den här typen av regler borde vara desamma i större områden och vill därför se en dialog mellan USA, EU och andra internationella aktörer.

Redan i april uttryckte de två USA-baserade branschorganisationerna Semi och SIA liknande oro över att handelspolitiken påverkar deras medlemmar negativt och att den stör det globala ekosystem som halvledarbranschen är.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)