JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två antenner för 5G

Under sommaren har Ericsson släppt två aktiva antenner i AIR-familjen som klarar alla standarder från 2G till 5G inklusive massiv Mimo. Dessutom hävdar företaget att de inte tar någon plats.

Hybrid AIR och Interleaved AIR är de senaste medlemmarna i Ericssons AIR-familj där AIR står för antenna-integrated radio. Nykomlingarna klarar frekvenser från 1 GHz till 6 GHz och därmed de vanligaste banden för 5G.

Båda produkterna innehåller passiva antenner från Kathrein – som Ericsson köpte för ett knappt år sedan – i kombination med Ericssons lösning för massiv Mimo.

Bägge är runt två meter höga och klarar alla standarder från 2G till 5G inklusive massiv Mimo. Rent praktisk har bägge varianterna 5G-delen överst medan underdelen, cirka 70 procent, behövs för de passiva antennerna med tillhörande radiodelar.

Skillnaden mellan Hybrid AIR och Interleaved AIR består framförallt i hur de kan konfigureras av kunden. Hybrid AIR är något större för att kunderna ska kunna välja fritt bland Kathreins antenner medan Interleaved är hårdare integrerad vilket begränsar antalet val.

För att minska belastningen från kraftig blåst har de stora antennerna försetts med så kallade vortexgeneratorer, små piggar, längs kanterna. Dessa ger bättre laminär strömning och därmed mindre kraft på infästningen.

Och så till påstående att de nya modellerna inte tar någon plats. Argumentet från Ericsson går ut på att den aktiva antennen klarar alla standarder från 2G till 5G och därmed kan ersätta befintliga installationer utan att det behövs mer plats.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)