JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nvida köper Arm för 40 miljarder dollar

Efter bara fyra år som ägare vill Softbank sälja Arm. Den som vill köpa är Nvidia – som dessutom tänker addera sina egna grafik- och neuronkärnor till Arms utbud.

Arm blir en divsion inom Nvidia och behåller sitt högkvarter i Storbritannien, som dessutom kommer att få ett nytt utvecklingscenter för AI.

Affären resulterar i att SoftBank blir största ägare av Nvidia eftersom merparten av betalningen – 21,5 miljarder – sker i aktier.

Nvidia säger sig vilja fortsätta licensera kärnor neutralt. Nvidias vd talar till och med om att kasta in egna kärnor för grafik och artificiella neuronnät i Arms utbud.

Affären har ryktats i månader. Den hänger på godkännande från konkurrensmyndigheter.

Softbank köpte Arm år 2016 för 31,4 miljarder dollar.

Arm äger och licenserar ut rätten att tillverka Armprocessorer. En av dem som har en sådan licens är Nvida. Många av Arms övriga kunder är Nvidias konkurrenter, som Broadcom och Qualcomm.

Armprocessorer slog igenom i Nokias mobiltelfon 6110 år 1997 och har därefter sakta men säkert vuxit till en helt dominerande position i mobiltelefoner och en mycket stark position inom inbyggda system generellt.

Nvidia gick i somras förbi Intel som världens största kretstillverkare. Nvidia är för närvarande värt 300 miljarder dollar mot Intels 200.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)