JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Den finska telekomjätten gick nyligen miste om ett mångmiljardkontrakt med den amerikanska operatören Verizon. Nu landar Nokia istället en beställning på ett core-nät från amerikanska Dish som ska bygga ett helt nytt mobilnät baserat på 5G SA och open RAN.

Dish är en total nykomling på mobilmarknaden men har länge distribuerat tv-kanaler via satelliter. I somras köpte företaget delar av T-Mobiles verksamheten i USA, ett krav för att mobiloperatören skulle få gå samman med Sprint.

För 1,4 miljarder dollar fick Dish överta 9 miljoner kunder med förbetalda abonnemang plus att företaget fick köpa 800 MHz spektrum av T-mobile och Sprint för ytterligare 3,6 miljarder dollar.

Kunderna kommer att kunna fortsätta använda T-Mobiles nät under sju år plus att Dish får tillgång till 20 000 mobilsajter.

Företaget ska bygga ett helt nytt mobilnät baserat för 5G SA och open RAN. Målet är att 70 procent av den amerikanska befolkningen ska ha täckning redan i juni 2023.

Förutom Nokia finns Fujitsu, Altiostar och Mavenir bland de företag som ska leverera nätet. Fujitsus bidrag är radioenheter liksom integrationen mellan radio och antenner medan Altiostar och Mavenir leverar molnbaserad mjukvara för att styra radionätet. Nokia står för det molnbaserade core-nätet som bland annat tar hand om abonnentdata, hanterar terminalerna och sköter röst- och data tjänster.

Tillsammans med bland annat japanska Rakuten är Dish en av de operatör som gått i bräschen för open RAN, en teknik som ökar konkurrensen för Ericsson, Huawei, ZTE och Nokia.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus