JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bränslecellståg i trafik i södra Österrike

Världens första passagerartåg drivet av bränsleceller ska provköras under tre månader på regionala järnvägslinjer i södra Österrike. Beslutet är taget efter lyckade testkörningar i Tyskland.

Det är det österrikiska federala järnvägsbolaget ÖBB som beslutat att provköra Coradia iLint för passagerartrafik. Coradia iLint, från Alstom, är det första passagerartåget i världen som drivs av en vätgasbränslecell som genererar elektrisk energi för framdrivning.

–Tågets utsläppsfria drivteknik är ett klimatvänligt alternativ till konventionella dieseltåg, speciellt på linjer som inte är elektrifierade, konstaterar Jörg Nikutta, vd på Alstoms i Tyskland och Österrike, i ett pressmeddelande.

Beslutet från ÖBB är baserat på lyckad provdrift i norra Tyskland, med start i september 2018. Två tåg har gått i passagerartrafik i 1,5 år i delstaten Niedersachsen i Tyskland. De har testats i över 180 000 kilometer.

Under test-tiden i Österrike ska Coradia ersätta dieseltåg på regionala järnvägslinjer. Bränslecellståget har en toppfart på 140 kilometer/timme och noll utsläpp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)