JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Tusentals ton farligt batteriavfall har illegalt exporterats från Sverige till Polen och Bulgarien. Ett av de inblandade företagen är finska Urecycle som också var inblandat i den batteriavfallsskandal i Mellansverige som ledde till fängelsedomar i somras.

Avslöjandet har gjorts av radioprogrammet Kaliber och P4 Örebro. Den olagliga exporten ska ha pågått under flera år. Urecycle har enligt avslöjandet tillstånd att skicka denna batterimassa till Finland och Norge, men inte till Polen och Bulgarien.

Ett zinksmältverk i Polen, ZGH Boleslaw, tog i fjol emot 480 ton batteriavfall från Sverige. Zinken togs om hand. Resten, bland annat nickel och kadmium, blev fyllnadsmaterial.

Elektronikproducenternas gemensamma bolag El-kretsen, som levererat batterierna från de bekanta röda holkarna till Urecycle, erkänner att det brustit i tillsyn av sin underleverantör.

– Ja, något annat kan man inte konstatera i efterhand. Vi har åtminstone haft för låg frekvens, säger dess vd Martin Seeger.

– Med facit i hand självklart är det något vi ångrar att vi inte tittade närmare på. Vi behöver titta närmare på hela nerströmskedjan och skaffa oss bättre koll.

En chef på Urecycle var en av fyra som tidigare i år dömdes till fängelse för dumpning av 2000 ton batteriavfall i Mellansverige.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)