JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solel ska bli säkert

Likströmskomponenter i en solcellsanläggning i industrier och bostadshus kan orsaka att jordfelsbrytare inte löser ut. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet utreda problemet, allt för att förebygga allvarliga olyckor.

– Elkraftgruppen vid Luleå tekniska universitet har under många år jobbat med att kartlägga och förstå störningar i elnätet och vi är en av få grupper i världen som har rätt kompetens för att kunna studera fel med jordfelsbrytare vid solcellsanläggningar, säger Math Bollen, professor i elkraftteknik vid lärosätet, i ett pressmeddelande.

Närmast ska forskarteamet i detalj studera vilka störningar som kan uppstå vid eller i närheten av solcellsanläggningar. Det ska kartlägga riskerna och kvantifiera hur olika likströmskomponenter – även frekvenser långt under 50 Hz, kvasi-likströmskomponenter – kan leda till att en jordfelsbrytare inte löser ut när den ska.

– Likströmskomponenter som kan uppstå i en solcellsanläggning kan orsaka att vissa jordfelsbrytare inte löser ut, vilket kan orsaka olyckor och bränder, förklarar Math Bollen.

Forskargruppen ska göra en kvantitativ bedömning av riskerna vid solcellsanläggningar, men även bedöma om likströmmen kan leda till att jordfelsbrytare inaktiveras i närliggande anläggningar.

Math Bollen menar att det finns en stor brist på kunskap inom området, bland annat om ursprung och spridning av likströmmar och supratoner (frekvenskomponenter mellan 2 kHz och 150 kHz) i närheten av solcellsanläggningar.

– Kunskapsläget just nu är att ingen vet hur allvarligt problemet egentligen är.
En jordfelsbrytarens uppgift är att snabbt bryta strömmen om det uppstår ett jordfel i en elanläggning eller i anslutna produkter, som hushållsapparater och verkstadsmaskiner.

Energimyndigheten och Energiforsk är uppdragsgivare och finansierar projektet.

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)