JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cree avyttrar lysdioderna till förmån för GaN och SiC

Amerikanska Cree – pionjär inom högeffekts-LED:ar – säljer sin verksamhet inom lysdioder till Smart Global Holdings. Målet är att koncentrera sig på kretsar och halvledarmaterial som i framtiden tar plats i elektriska fordon, 5G- och industritillämpningar.

Säg Cree, och flertalet associerar helt riktigt till lysdioder. Företaget har industrins bredaste LED-portfölj och är förmodligen också det företag som genom tiderna drivit på lysdiodsutvecklingen allra mest – lysdioderna skulle helt enkelt in i den allmänna belysningen. Resultatet är, som alla vet, lyckat.

Nu tar Cree farväl av dåtiden, och säljer därmed sin LED-verksamhet till Smart Global Holdings för upp till 300 miljoner dollar. För Smart Global blir det ett helt nytt produktsegment. Företaget har idag lösningar för lagring och avancerade beräkningar.

För Cree innebär försäljningen att det slutgiltiga steget i den framtida strategi tagits. Målet är att bli en halvledartillverkare som fullt ut fokuserar på kretsar i kiselkarbid och galliumnitrid, liksom att leverera materialen.

Resan mot framtiden började för tre år sedan, då Gregg Lowe tog över vd-stolen på Cree. Gregg Lowe har ett i sammanhanget intressant förflutet. Han har arbetat över 27 år på Texas Instruments, där han slutade på en mycket hög position i samband med att National Semiconductor inlemmades i organisationen år 2012. Från TI gick han till vd-posten på Freescale under drygt 3,5 år.

Direkt Gregg Lowe klev in på Cree hände något. Drygt två år tidigare hade företaget började renodla verksamheten – målet vid den tiden var att bli ett strikt LED- och belysningsbolag. Den strategin inleddes med att knoppa av kraft- och rf-delarna i ett separat bolag, döpt till Wolfspeed. Steg två var att sälja Wolfspeed till Infineon, en affär som fälldes av den amerikanska regeringen i början av 2017.

När Gregg Lowe tog i spakarna 2017 var det istället dotterbolaget Wolfspeed som fick full uppmärksamhet. Efter ett halvår i vd-stolen vände han på steken och köpte delar av Infineons verksamhet inom rf-power för 345 miljoner euro – allt för att stärka just Wolfspeed.

Därefter har det rullat på. I mars förra året sålde Cree sin verksamhet inom lysdiodsbelysning och några månader senare annonserade företaget en massiv satsning på kiselkarbid och galliumnitrid. Under en femårsperiod satsar det en miljard dollar på de två materialen (länk).

– Vi är glada att tillkännage försäljningen av vår LED-verksamhet till Smart, som representerar en ny viktig milstolpe i vår omvandlingsresa för att skapa en kraftfull global halvledarverksamhet, säger Gregg Lowe i ett pressmeddelande.

Den aktuella affären väntas vara slutförd under första kvartalet 2021. Innan dess krävs att sedvanliga villkor uppfylls, exempelvis vissa regulatoriska godkännanden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)