JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

När IVA presenterar årets guldmedaljörer för framstående insatser är professor Kristina Edström en av fyra i fokus. Hon uppmärksammas för sin framstående batteriforskning vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

– Årets medaljörer speglar på ett fint sätt det IVA jobbar för. Ett hållbart näringsliv, framsynt forskning och klimatsmarta lösningar, säger Tuula Teeri, IVA:s vd i ett pressmeddelande.

IVA:s Guldmedaljörer, med stort G, koras inom de fyra områdena teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle.

Bland årets medaljörer märks professor Kristina Edström. Hon verkar inom ett av dagens hetaste områden – batterier. De ska bland annat ersätta dagens fossila bränslen i bilar och lagra energi från förnybara energikällor.

Idag har Kristina Edström en stor forskargrupp – närmare 80 personer – vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Där studerar de komplexa reaktioner som sker i gränsytorna mellan material och komponenter i batterierna, och som påverkar batteriernas egenskaper.

Hennes team ingår i EU:s jättesatsning Batteri 2030+, med en budget över 400 miljoner kronor. Här ingår även Chalmers, Uppsala universitet och Northvolt från Sverige och jobbet koordineras av Kristina Edström.

Årets IVA-medaljörer är – förutom Kristina Edström – även professor Fredrik Bäckhed, Marcus Wallenberg och Åsa Bergman.

Här är IVA:s motiveringar för Guldmedaljörer 2020:

  • Professor Kristina Edström tilldelas Akademiens Guldmedalj för sin framstående batteriforskning som innebär att världen kommit närmare en lösning för energilagring, som är av största betydelse för samhället. Utvecklingen, under hennes ledning, av nästa generations batteriteknik för tillämpningar inom fordonsindustrin, är världsledande. Hennes förmåga att inspirera och vägleda unga bygger framgångsrikt en stark forskargrupp.
  • Professor Fredrik Bäckhed tilldelas Akademiens Guldmedalj för sin framstående mikrobiologiska forskning om sambandet mellan tarmens bakterieflora och människans ämnesomsättning och hälsa, i kombination med att utveckla produktionsteknik för att producera tarmbakterierna och metoder för nya behandlingar samt att aktivt förmedla kunskapen till allmänheten.
  • Hedersdoktor Marcus Wallenberg tilldelas Akademiens Stora Guldmedalj för sina utomordentliga insatser för svenskt näringsliv, entreprenörskap, vetenskaplig utveckling och svensk innovationskraft, integrerat med hans starka samhällsengagemang. Han har varit strategiskt pådrivande i utvecklingen av globala relationer och samspel mellan universitet och näringsliv.
  • Civilingenjör Åsa Bergman tilldelas Akademiens Guldmedalj för sin stora förmåga att leda samverkande specialister inom arkitektur och teknik, och att utveckla ett ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad i Europa. Med starkt driv bygger hon en inkluderande företagskultur med jämställdhet och mångfald på alla nivåer, i övertygelsen om att så skapas hållbar samhällsutveckling.

I morgon, den 23 oktober, kommer medaljörerna att presenteras i samband med en högtidssammankomst på IVA, som i år går online. Medaljerna kommer däremot att fysiskt delas ut i samband med motsvarande högtidssammankomst nästa år.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus