JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49

Den kinesiska telekomjätten har låtit Oxford Economics räkna på konsekvenserna av att företaget portas i Europa och kommit fram till att ökade kostnader för 5G-utbyggnaden under de närmaste tio åren samt uppskattad förlust av BNP på grund av försening av 5G-utrullning till år 2035 kostar Sverige mellan 3,3 och 35 miljarder kronor. Slutsatserna publiceras i en debattartikel i Dagens Industri.

– I tjugo år har Huawei varit en drivande aktör i att digitalisera Sverige. Det vill vi gärna fortsätta med. Vi har 600 anställda i Sverige som vi värnar om och en mängd kunder som litar på Huaweis kompetens och leveranser, skriver företagets Nordenchef Kenneth Fredriksen i debattartikeln (länk).

PTS beslut förra veckan att förbjuda Huawei och ZTE i 5G-näten kom som en chock för många. Sverige sällade sig därmed till länder som USA, Nya Zeeland, Storbritannien och Frankrike.

I samband med att handelsrelationerna mellan USA och Kina försämrades allt mer under våren bestämde sig Huawei för att försöka ta reda på vad det skulle innebära om företaget portades från den europeiska marknaden.

Uppdraget gick till analysföretaget Oxford Economics som tittade på effekterna i 31 europeiska länder.

Rapporten visar att beslutet kan medföra en kostnad för Sverige på mellan 3,3 och 35 miljarder kronor. Oxford Economics har tre scenarion där det med lägst kostnad innebär att 5G endast medför en begränsad positiv utveckling för samhället medan högkostnadsscenariot utgått från att 5G får stor betydelse för samhället.

Medelscenariot skulle innebära en kostnad för Sverige på drygt 17 miljarder kronor varav 6,4 miljarder kommer från den högre kostnaden för att bygga näten under de kommande tio åren. Dessutom försenas utbyggnaden vilket leder till att BNP blir 11 miljarder kronor lägre under de kommande 15 åren.

Rapporten har inte tagit hänsyn till att operatörerna dessutom måste fasa ut befintlig utrustning från Huawei senast 2025.

Hela rapporten finns här (länk).

 

MER LÄSNING: