JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ryktet visade sig stämma. AMD har lagt ett bud värt 35 miljarder dollar på Xilinx. Bägge företagens styrelser står bakom affären som blir en kopia på Intels köp av Altera för fem år sedan.

Intel fick betala 16 miljarder dollar för Altera år 2015 (länk). Köpet av Xilinx går loss på mer än det dubbla eller 35 miljarder dollar, men då ska man komma ihåg att Xilinx har varit betydligt större än Altera på programmerbar logik.

Motivet i bägge fallen är att FPGA:er kan användas i datacenter för att accelerera olika beräkningstunga uppgifter. För att få ut den prestanda som FPGA:erna kan ge, behövs en tät koppling till serverprocessorn, en uppgift som är betydligt enklare för företag som Intel och AMD att lösa än för företag som utvecklar acceleratorkort.

Huvudmarknaden för FPGA:er räknat i pengar är annars kommunikationsprodukter till både mobilnät och det fasta telenätet. Xilinx kretsar sitter exempelvis i Samsungs radioprodukter. Dessutom har Xilinx i dagarna släppt ett serverkort för Open RAN, en lösning som förväntas öppna upp mobilnäten för större konkurrens.

AMD betalar med egna aktier där ägarna av Xilinx erbjuds 1,7234 aktier i AMD för varje aktie i Xilinx. Det ger AMD:s ägare 74 procent av det nya bolaget medan Xilinx ägare får 26 procent.

Tanken är att AMD:s chef Lisa Su ska leda det sammanslagna bolaget, medan Xilinx chef Victor Peng fortsätter att ansvara för sin del av bolaget.

För att affären ska bli verklighet krävs att bägge bolagens ägare ger sitt samtycke plus att olika myndigheter måste ge klartecken.

Det finns i princip inget överlapp mellan företagen varför affären inte påverkar konkurrensen på marknaden. Hur som helst kommer processen att ta runt ett år och under den tiden kommer företagen att drivas vidare som två separata bolag.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)