JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgsföretaget Insplorion – som utvecklar nanosensorer – kommer inom kort att få ett patent på batterisensorer beviljat i USA. Kvar är enbart en formell process. Företaget har sedan tidigare motsvarande patent inom EU, Kina och Japan.

För drygt sex år sedan lämnades en patentansökan in. Två år senare började den nationella utvärderingsfasen och nu har alltså det amerikanska patentverket USPTO levererat ett så kallat ”Notice of allowance”.

I klartext innebär det att Insplorions batterisensorpatent "Battery with sensor" kommer att godkännas när betalning av relevanta avgifter genomförts. Patentet ger skydd i USA fram till 19 mars 2035, under förutsättning att årsavgifterna betalas och att det inte ogiltigförklaras.

– Att nu ha skydd på den amerikanska marknaden är naturligtvis väldigt bra, säger Patrik Dahlqvist, vd på Insplorion, i ett pressmeddelande, och adderar:

– Vi förväntar oss att det kommer att ha en positiv inverkan på den pågående dialogen vi har med potentiella strategiska partners för batterisensorn, inte minst den globala sensortillverkaren som vi för närvarande genomför en förstudie för

Motsvarande patentansökan är sedan tidigare godkänd av europeiska patentverket EPO, Kina och Japan. Likaså är det under behandling i Sydkorea.

Företagets batterisensorer är under ständig utveckling. För ett knapp år sedan fick Insplorion knappt fem miljoner kronor från EU för att anpassa sin batterisensor för fordonstillämpningar (länk) och i maj i år fick företaget drygt 1,9 miljoner kronor från Vinnova för att fortsätta utveckla sensorer som i realtid mäter laddningen hos battericeller (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus