JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klart: Volvo och Daimler startar gemensamt bränslecellsbolag

I april undertecknade de två jättarna inom tunga fordon en avsiktsförklaring att skapa ett gemensamt bolag för storskalig bränslecellsproduktion. Nu finns ett bindande avtal som innebär att Volvo köper hälften av Daimlers verksamhet inom bränsleceller för 6,5 miljarder kronor.

– Vi på Daimler Truck AG och vår avsedda partner, Volvokoncernen, anser att den vätgasbaserade bränslecellen är en viktig teknik för att möjliggöra koldioxidneutrala transporter i framtiden, säger Martin Daum, vd för Daimler Truck AG i ett pressmeddelande.

Rent praktiskt köper Volvokoncernen 50 procent av Daimler Truck Fuel Cell för cirka 0,6 miljarder euro, bolaget utvecklar, producerar och kommersialiserar bränslecellsystem för framförallt tunga lastbilar.

Systemen är tänkta att komma i flera prestandautföranden inklusive ett dubbelsystem med 300 kW kontinuerlig effekt för tunga och långväga transporter med lastbil.

Produkterna kan också användes för exempelvis stationär elproduktion.

Affären förväntas vara slutförd under första halvåret 2021.

Intressant att notera är att Volvo satte sitt helägda bolag Powercell, verksamt inom bränsleceller, på börsen så sent som för fem år sedan. Volvo har därefter sålt av hela innehavet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus