JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det blir nog en tredje norsk batterifabrik

Japanska batterijätten Panasonic vill starta battericelltillverkning i Norge tillsammans med två norska partners.

Världens tredje största batteritillverkare Panasonic har tecknat en avsiktsförklaring med energibolaget Equinor och industrigruppen Hydro om att ”utforska möjligheten till att etablera en affärsverksamhet kring batterier” i Norge.

Hållbar och konkurrenskraftig prissatt ska denna verksamhet bli, enligt de blivande partnerna. Sommaren 2021 ska en utvärdering vara klar. Projektet ska diskutera möjligheter med potentiella kunder i Europa och med myndigheter i Norge och Europa.

Liksom svenska Northvolt i Skellefteå vill Panasonic locka underleverantörer att etablera sin produktion på plats, och gärna även ännu fler delar av värdekedjan kring batterier.

Panasonic får härmed en prick på kartan över planerade europeiska batterifabriker.
Kartan kommer från Roland Zenn på batteriteknikföretaget Farasis,

Norge är bara början för Panasonic, som gärna vill etablera batteriproduktion på fler platser i Europa. De stora konkurrenterna i toppen – CATL, LG, SK och Samsung – har hunnit före Panasonic med att bygga eller annonsera planer på batterifabriker i Europa.

Det kommande decenniet kommer att se en ökande efterfrågan på batterier till elektrifieringen av transport. Utbudet är inte mättat och det projekteras ny produktion av battericeller joden runt, framför allt i Asien. Och – som synes – även i Europa – av asiatiska bolag.

Norge har redan idag två långt gångna batterifabriksprojekt i bolaget Freyr i norr och Morrow i Syd. Intresset för Norge och Sverige – där Northvolts fabrik i Skellefteå börjar producera nästa år – har samma orsak: bergskedjan Skanderna ger klimatvänlig och billig vattenkraft.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)