JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jämtkraft cybersäkrar kraftverken

En säkerhetslösning från Uppsalabolaget Xertified ska minska risken för digitala intrång i Jämtkrafts kraftstationer och annan infrastruktur.

XoT heter systemet. Det adderar åtkomstspärrar och kryptering så att ingen obehörig kan komma åt uppkopplad utrustning eller påverka kommunikationen mellan exempelvis kraftstation och driftcentral.

Sandra de Brito

– I takt med att all vår produktion blir uppkopplad så behöver vi försäkra oss om att ingen kan göra intrång eller på annat sätt påverka vår produktion eller distribution av el, säger Jämtkrafts CIO Sandra de Brito.

Martin Eriksson

– Som första elbolag i världen tar de steget mot zero trust, dedikerad accesskontroll och full kryptering, säger Xertifieds vd Martin Eriksson.

Lösningen bygger på att användare och utrustning får digitala identiteter. Endast kommunikationskanaler med säkerställda behörigheter och god integritet kan upprättas.

XoT består både av hårdvara och mjukvara. Enligt Xertified pågår just nu ett skifte från nätsäkerhetstänkande till att varje enhet som kopplas upp på nätet säkras fysiskt och separat med en dedikerad säkerhetsfunktion.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)