JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia om 5G: Upp till 90 procent energieffektivare

Tillsammans med operatören Telefónica har finska Nokia genomfört en studie som visar att 5G blir upp till 90 procent energieffektivare per datapaket jämfört med äldre mobilnät.

5G kommer att bidra till att datatrafiken ökar dramatiskt i mobilnäten. Därför är det nödvändigt att energiförbrukningen inte ökar i motsvarande grad för att den nya mobilstandarden ska kunna klassas som hållbar.

Nokia har tillsammans med Telefónica kört elva olika lastfall under tre månader för att få fram siffror på energiförbrukningen.

Företagen har tittat på radiodelen av 5G-nätet, RAN, och jämfört med radiodelen av ett LTE-nät. Testerna har genomförts med allt från ingen last till full last i nätet, och de visar att det går att spara upp till 90 procent för samma kapacitet.

Besparingarna kommer både från den nya hårdvaran och från nya mjukvarufunktioner för att spara energi i 5G-standarden. Dessutom ser arkitekturen annorlunda ut med mindre celler än tidigare på platser med många användare.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)